dilluns, 10 de febrer del 2020

“NOSALTRES I ELS ITALIANS” – ANTONI LUDENYA


Discurs llegit en la sessió inaugural del curs 2004-2005 / JOAN F. MIRA / Membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials / BARCELONA, 2004.

Joan F. Mira parla dels jesuïtes que marxaren a Itàlia i fa referència als que estan considerats com a més importants i diu que: “En primer lloc Joan Andrés, un admirable enciclopedista de les lletres, que publicà una voluminosa Dell’origine, progressi e stato attuale d’ogni letteratura (“De l’origen, el progrés i l’estat actual de cada literatura”), obra escrita amb uns mètodes, una perspectiva universal i una extensió que no tenien precedents a tot Europa… Si Joan Andrés s’ocupà d’erudició literària, un company seu de pàtria i d’exili, Antoni Eiximeno, va publicar pels mateixos anys l’obra Dell’origine e delle regole della musica, colla storia del suo progresso, decadenza e rinnovazione (“De l’origen i regles de la música, amb la història del seu progrés, decadència i renovació”), sembla que no gaire ben acollida pels seus col·legues italians, que es resistien a acceptar l’autoritat d’un estranger en matèria musical.

I al costat d’aquestes obres enciclopèdiques, trobaríem els cinc volums de filosofia i de física d’Antoni Ludenya, que va ensenyar a Pàdua i a Cremona,…”

Joan Francesc Mira (2007) en Wikipedia

Diu la Viquipèdia que Joan Francesc Mira i Casterà (València, 3 de desembre de 1939) és un escriptor, antropòleg i sociòleg valencià. És soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, acadèmic de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i president d’Acció Cultural del País Valencià. 

Publicat al Facebook el dia 07-02-2020

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada