dilluns, 9 d’abril del 2018

L’ÀGORA

El terme és molt antic. La Viquipèdia la defineix com “L'àgora (del grec ἀγορά 'mercat') fou la plaça pública de les ciutats estat gregues (les ‘polis’). N'era el centre cultural, comercial i polític. Les assemblees de ciutadans es realitzaven al mateix recinte...”

Plànols de 1956 i 2016 (seixanta anys els separen)

Ací el terme s’encunyà també per definir un espai públic dins el Parc Central. Un parc concebut en la dècada dels anys cinquanta del segle passat, però en el qual s’endevinava ja un espai semblant que en aquella època no tenia nom. Si comparem el plànol del guanyador del “concurs d’idees” en aquell moment –la qual cosa sembla què no és un invent del nostre temps– amb un plànol actual s’aprecia una certa similitud entre els espais que estan separats en el temps per una seixantena d’anys aproximadament.

Plànol actual

Així, al programa de festes de 1956 es diu. “El 13 de marzo de 1956, se celebró en este Ayuntamiento un concursillo de bocetos para el trazado de lo que ha de ser Parque Municipal y en el que se presentaron numerosos proyectos por vecinos de la localidad, siendo seleccionado por el Jurado técnico-municipal del trabajo presentado por don Francisco López Alepuz, y a quién le fue adjudicado el premio del Ayuntamiento de 500 pesetas en metálico, y con arreglo a dicho trazado ya se hallan plantados buen número de arbolillos y plantas de paseo en los terrenos adquiridos por el Municipio, dentro del casco de la población, en lo que ha de ser Plaza-Jardin y Zona-Escolar.”


Però en l’època moderna  s’ha usat per nomenar diferents qüestions, en castellà “ágora” ha donat nom a l’edifici tant controvertit dissenyat per Santiago Calatrava, situat al complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, a una pel·lícula de cine d’ Alejandro Amenábar en 2009, a un software de TPV, a un FOREMPV de CC,OO, una revista de papers de Filosofia – USC, uns hotels, un portal d’Orange, un grup cerveser, centres d’estudi, etc.

En valencià, a Àgora de salut, Repositori UJI – Universitaat Jaume I (de Castelló), Àgora – CCMA un programa de televisió catalana, un espai obert de promoció d’Alcoi, una residència universitària internacional de Barcelona, Àgora – Universitat Oberta de Catalunya (UOC), establiments, col·legis,...


Si comparem els plànols de la dècada dels anys cinquanta i el plànol “del arbolado” que em passaren en octubre de 2016 –al qual he eliminat els arbres, els bancs i les faroles–, les diferències són mínimes, en tot cas es donen a la part que recau a l’Avinguda de Paral·lel on s’aprecia que l’esquema s’ha canviat per situar les terrasses dels bars amb més comoditat, cosa que es feu a principis de juliol de 2011, a més de que antigament dins l’espai n’hi havia arbres i ara no. N’hi ha un altre plànol actual al qual s’hi ha incorporat el disseny vist des de l’aire.

 

Les obres es desenvoluparen en sis mesos, entre finals de novembre de 2014 i final de maig de 2015 i al llarg de més de cent cinquanta fotos jo tinc arreplegada l’evolució de les mateixes. Supose que tingueren alguna subvenció del Pla d’obres i serveis de la Diputació perquè apareixia al cartell informatiu on es deia també el nom “Pavimentació de la zona de l’oval i instal·lació de serveis”, a més del pressupost i l’empresa constructora.

 

Ara, tenim al Par Central un lloc per fer diferents tipus d’activitats, moltes de les quals –per no dir totes– es feien abans en el mateix emplaçament encara que aquest no tenia un disseny en terra tan bonic i net per estar-hi. Abans, n’hi havia simplement terra.

Darrere el cartell s'aprecia la vida que transcorre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada