diumenge, 11 de novembre del 2018

VINT ANIVERSARI DE LA INAUGURACIÓ DEL QUARTER DE LA GUÀRDIA CIVIL (1998)

I després de diversos anys en obres, amb algunes interrupcions entre mig arribà la data d’inauguració del quarter. Fou el dia 11 de novembre de 1998, per tant hui fa vint anys. El temps passa apressa.

 Diari Las Provincias 11-11-1998, pàg. 34

Dos comandants de la Guàrdia Civil s’encarregaren dels preparatius amb Josep Chaqués, que era l’alcalde en aquella època. A un li deien de cognom Serrano (era de Valladolid) i l’altre Santafé (valencià, de Bètera i actualment Tinent General). Preguntaren si l’Ajuntament podria ficar una placa i l’alcalde contestà que sí, però escrita en valencià, cosa que els semblà bé, el comandant de Bètera parlava valencià.

Tinent General Santafé en foto del diari Levante 17-09-2017

A jutjar per les fotografies n’hi hagué un gran ambient al voltant de la inauguració. Les màximes autoritats civils i militars estaven presents: el director general de la Guardia Civil Santiago López Valdivielso, el general en cap de la 3ª zona de la Guardia Civil Dámaso Alonso i el delegat del govern Carlos González Cepeda. També, –encara que no apareix a les notícies d’aquell dia– qui era el coronel en cap de la Comandància de València, Jesús Alegre. A més d’altres autoritats de cossos com la Policia Nacional i pot ser alguna de l’Exèrcit.

 

També els alcaldes de Benifaió, Sollana i Almussafes i altres regidors d’eixos pobles a més del de Sueca –crec que el nostre quarter està baix el comandament del capità del quarter d’aquella ciutat– i el nostre retor.

 

Tota la primera part de l’acte es celebrà al carrer, en la vorera del costat del quarter estaven situades totes les autoritats i persones invitades, a la part d’enfront es situaven algunes motos de la unitat de tràfec de Sueca, guàrdies de protocol vinguts de Valdemoro (Madrid), una banda de música militar i els agents destinats a l’aquarterament. Sobre una plataforma adornada a l’efecte es situaren les més altes autoritat i al seu costat un atril al qual es feren els parlaments del general Dámaso Alonso, del nostre alcalde –Josep Chaqués–, de Santiago López Valdivielso i de la madrina de l’acte, que era la dona de Juan José Ubaghs, vicepresident de Ford Espanya.

 

També es va passar revista a les tropes formades pels guàrdies civils adscrits al nou quarter i a la part interior del recinte, on a prop de l’entrada s’hissà bandera. A continuació, desfilaren les tropes pel carrer i més tard es tornà dins per tallar la cinta després de la benedicció del retor i ja s’accedí fins on estava la placa perquè López Valdivielso retirara les cortines que la cobrien donant per inaugurat l’edifici.

 

El text de la placa és el següent en lletres majúscules: “Esta caserna fou inaugurada per l’Excel·lentíssim Sr. Director General de la Guàrdia Civil Santiago López Valdivielso” i en lletres minúscules baix: “Almussafes, 11 de novembre de 1998”

 

 

Totes les fotos d’aquell dia que acompanye pertanyen a l’Arxiu que la família Maiques donà al nostre poble i que ja formen part del nostre Arxiu Municipal. En aquest cas, el que jo he escanejat han segut els negatius de tres carrets amb 86 fotos que es feren.

 

 

Deia el diari Levante del dia següent que el cuartel de Almusafes es moderno y funcional... en Almusafes estarán los agentes de la Guardia Civil que se encontraban destinados en Benifayó y Sollana... además a sus 8.000 metros cuadrados de extensión se ha trasladado el GEDEX (desactivación de explosivos), el servicio cinológico –de perros de rescate– y el taller de vehículos que se encontraba en Torrente.” També vingueren en aquell moment els guàrdies destinats a la vigilància de la presó de Picassent. Desconec si ara presten més serveis, però els especialistes en desactivacions d’explosius ara reben el nom de TEDAX.

  

Dels protagonistes d’aquell dia sols he pogut parlar amb l’exalcalde Josep Chaqués, que m’ha contat algunes anècdotes del moment, que no vaig a reproduir. Però en el breu discurs que va fer aquell dia començà recordant-ne quan en la seua joventut venia la parella de Guàrdia Civil de Benifaió en bicicleta i com entraven a sopar a la taverna igual com ho feien els veïns del poble i els expressava el seu desig de que estes persones que s’incorporaven a Almussafes s’integraren perfectament en la societat local.


El primer oficial responsable del quarter fou el tinent José Hernández, que apareix en una de les fotos amb una safata amb la bandera abans d’hissar-la. Des de sempre, el manteniment dels jardins del quarter és portat pels mateixos jardiners que treballen en tots els jardins d’Almussafes, al ser considerat des d’aquell moment com un jardí més de la població.


I vint anys després hem de quedar-nos amb l'aspecte positiu de la seua presència en els nostres carrers. Ens hem acostumat a que el quarter hi estiga, a trobar-nos amb els agents als mateixos establimnets que nosaltres freqüentem, a creuar-nos sovint amb els seus vehicles pels nostres carrers, a que alguns/nes visquen en els nostres edificis, a que els seus fills i filles vagen a les nostres escoles i crec que en general s’ha instal·lat entre nosaltres una sensació de més seguretat, augmentada també pel fet de la desaparició del terrorisme d’ETA. Sabem a més, que col·laboren –com no podia ser menys– amb altres institucions municipals com la Policia Local i el Consistori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada