dimecres, 14 de novembre del 2018

DECLARACIÓ VALENCIANISTA DE 1918 I ALMUSSAFES


El dia 14 de novembre de 1918 –per tant hui es compleixen 100 anys– es publicà a la primera pàgina del diari “La Correspondencia de Valencia” la que s’ha anomenat com a “Declaració Valencianista de 1918”. Era un document en valencià amb vuit punts, publicat en un diari que es publicava es castellà.

 

Adjunte imatge del que aparegué al diari i en ella podreu llegir els seus 8 punts, prou avançats per a aquella època comparant amb l’actualitat. Entre ells, es parla d’una llengua pròpia i demana la cooficialitat amb el castellà, també d’un Estat valencià, etc.


Diari 'La Correspondencia de Valencia' 14-11-1918

I al punt número 6 diu: “Conseqüents amb la idea de respecte als organismes naturals, els municipis valencians fruiran de la seua autonomia, tenint el poder de constituir-se dins els límits generals d´una llei municipal que procure, per a els ajuntaments la màxima eficàcia tècnica compatible amb els principis democràtics.”

 

Manifestació del Nou d’Octubre de l’any 1933 / TIRANT LO BLANC


Almussafes en aquella època era un poble prou avançat en qüestions polítiques, un poble lluitador –amb vagues als obrers del camp en maig de 1932– i com he parlat ja en alguna publicació en diferents ocasions, ha mostrat una certa tendència cap el republicanisme (segles XIX i primera part del segle XX), adhesió a la República en 1889, homenatges a la bandera republicana en 1932, victòria republicana en les eleccions locals de 1931...

 

És per això que em va xocar prou esta notícia que afegeix ara, va eixir publicada quinze dies després –el 29-11-1029– al diari “La Correspondencia de España”, en la pàgina 2, on dins el títol: “Pueblos que piden la autonomía municipal” es recull la següent informació. “Sueca, 28.— La Asamblea magna que se celebró en Sueca, presidida por el alcalde don Juan Miragall, e integrada por los representantes de los pueblos de Rivera, Júcar, Cullera, Alzalat, Almuzafes, Tabernes y Sollana, ha acordado recabar la autonomía municipal integral con independencia de las haciendas locales, y pedir la reducción de los contingentes provinciales.” N’hi ha errors en l’ortografia dels noms d’alguns pobles i els han barrejat amb la comarca pel mig.

 

La Correspondencia de España. 29-11-1918

Ara podem interpretar que es referia a alguns pobles de la Ribera del Xúquer i que parlava de Sueca, Cullera, Albalat de la Ribera, Almussafes, Tavernes de la Valldgina –que ara estaria dins la comarca de la Safor– i Sollana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada