dimarts, 12 de febrer del 2019

DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO – VICENTE GAY I LA MEMÒRIA HISTÒRICA


Diu la wikipedia que: “El 18 de diciembre de 2012 la Asamblea General de las Naciones Unidas en la Resolución 67/124 hace suya la resolución aprobada por la Conferencia General de la Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura en su 36ª reunión en que proclamó Día Mundial de la Radio el 13 de febrero, día en que se estableció la Radio de las Naciones Unidas en 1946.”


I jo aprofite la commemoració per a parlar del nostre “il·lustre” almussafeny Vicente Gay y Forner –que moltes persones hagueren preferit que nasqués en un altre poble, però la història no es pot canviar– i el seu paper en la ràdio espanyola durant la Guerra Civil. Per això, faig ús d’informacions procedents del llibreGuerra Civil y Radio Nacional. Salamanca 1936-1938” – Radio Nacional de España. Editat pel servei de publicacions del “Instituto Oficial de Radio y Televisión. RTV”, Madrid 2006.

 

En novembre de 1936 amb la Guerra Civil en marxa Juan Pujol s’encarregava de “la Jefatura de la Oficina de Información de Prensa” i  Millán Astray era “el General Jefe de Propaganda”. Però el BOE, nº 69, de data 17 de gener de 1937, replega el Decret nº 180 del dia 14 pel qual es crea la “Delegación para Prensa y Propaganda” i el Decret nº 181 que nomena al Catedràtic de la Universitat de Valladolid, D. Vicente Gay y Forner, com a primer “Delegado del Estado para Prensa y Propaganda” amb la finalitat de “restablecer el imperio de la verdad, divulgando… la gran obra de reconstrucción Nacional… para oponerse a la calumniosa campaña que se hace por elementos «rojos» en el campo internacional”.


La Radio Nacional emet als seus noticiaris baix la delegació que presideix Gay “Boletines y Partes de contenido militar, así como todo tipo de notas patrióticas y de carácter social”, que a més es divulguen als periòdics i emissores nacionals. S’acompanya copia de la imatge d’un “Part Oficial de Guerra” signat –fica el seu nom i primer cognom– pel mateix Vicente Gay el dia 24 de gener i el text d’una intervenció de Vicente Gay al micròfon de Radio Nacional sobre la recuperació del pont d’Ormaiztegui que fou reinaugurat per Mola el dia 1 de febrer de 1937 després de quasi cinc mesos de treball per reconstruir-ho, ja què els milicians l’havien enderrocat a meitat de setembre de 1936. Això últim –informació i imatges usades– procedeixen d’un article de blog, de www.intxorta.org/blog/.


I el mateix dia 19 de gener de 1937 en que Radio Nacional inicia les seues emissions Vicente Gay envia a la premsa –i pot ser gravara per emetre a la ràdio– una nota patriòtica que es titula Invitación a las señoras” i que diu així:Invitamos a todas las señoras para que contribuyan a una obra muy patriótica y muy humanitaria, cual es la de proveer a todos los hospitales de las mudas necesarias. / Se ha acordado que conste cada muda de camisa, calzoncillo, calcetines, pañuelos, y alguna que otra prenda de abrigo, como bufanda, gorro, etc. / Se hace una invitación especial a todas la señoras de Salamanca para que presten el concurso de su trabajo personal por una parte, y, por otra, instrumentos, como máquinas de coser, que hacen falta. Para todo dirigirse a la señora condesa de La Florida, Casa de las Conchas. / Se advierte que no se trata de hacer primores de costura, sino simples trabajos… / No creemos que sea preciso recomendar la mayor actividad a las mujeres españolas, para llevar a cabo esta empresa que tiene mucho de santa y patriótica…”

 

Vicente Gay no arribà a estar ni tres mesos al càrrec de Delegat, ja que el dia 9 d’abril de 1937 Franco nomenà delegat a un militar, el comandant Arias Paz.

Les cites corresponen a les pàgines 25, 26 i 27 del llibre al·ludit. Una llàstima que el material visual que teniu davant no siga atractiu però imatges de fa 82 anys no n’hi ha tantes i les poques que trobe no tenen qualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada