divendres, 18 de juny del 2021

APROXIMACIÓ A LA QUE PODRIA SER UNA BREU BIOGRAFÍA DE DESAMPARADOS SICLUNA HERNÁNDEZ – MESTRA (1856?-1928).

L’altre dia vaig parlar-vos de la seua vessant professional, hui ho faig des del punt de vista familiar.

Nasqué a Valencia en la dècada dels 1840, malgrat que a un document rebut de la “Asociación Amigos de Malta” en gener de 2020 fa referència a 1856, xifra que no pot ser com demostraré més tard. Tinc un altre document on apareixen les mateixes dades però estan tretes d’informació de la mateixa Associació nomenada. L’únic document de caràcter religiós que he trobat diu que rebé el sagrament de confirmació el dia 27-09-1848 a l’església Parroquial de San Esteban, Protomàrtir de Valencia, al mateix lloc on foren batejats fins a sis germans dels quals moririen almenys tres –i pot ser un quart del que falta el document religiós de la Parròquia de San Esteban–, encara que no sé a quina edat es confirmaven els menuts en aquella època, però en l’ordre dels documents figura entre el bateig i la comunió. Si fem cas de documents d’un germà que en un cas nomena com a Vicente Esteban i en dos com a Vicente –solament– diu que naix en novembre de 1847, rep el sagrament de la confirmació en setembre de 1848 –no havia fet un any– i mor en desembre de 1851, aleshores ella habria pogut naixer sobre 1845/46 aproximadament.

Suposada imatge de sa mare

Era neta per la part paterna de Lorenzo Félix Raymundo Sicluna Fenech de professió “buhonero” que havia nascut a Ghaxaq (Malta) en 1775, emigrat de l’illa i casat amb Margarita Caruana Capello, natural de San Joan (Alacant).

I filla del matrimoni format per Vicente Sicluna Caruana, natural de Muro de Alcoi (Alacant) i de María del Rosario Hernández Balader, nascuda a València, on la seua família tenia una botiga amb el nom de “Platería Hernández” i que estava situada a la Plaça de l’Ajuntament. Tingué dos germans que arribaren a l’edat adulta –és possible que moriren joves fins a quatre més–: eren María del Rosario, que es quedà fadrina i Vicente José María i Ramón (tot en un) que després d’estudiar magisteri en 1878 entrà al Seminari Conciliar de València i fou ordenat sacerdot en 1884, passaria per algunes parròquies fins arribar a Navarrès en 1902 on seria assassinat al començar la guerra civil, 34 anys després. L’any 2001 fou beatificat a Roma, convertint-se en el primer beat espanyol originari de Malta.

Son pare

Son pare era mestre, amb escola privada a Valencia, segurament s’hi prepararia amb ell si tenia secció de xiquetes o simplement per ser la seua filla. Desconeguem on feu el batxiller i si es va desplaçar fora de València a una “Escuela Normal de Maestras” com segurament caldria fer, ja que la “femenina” de València no s’inauguraria fins 1867 i ella ja figura ací de mestra el mateix any. Tampoc podria haver nascut a l’any de 1856 perquè aleshores tindria 11 anys, encara que si podria haver acabat els estudis als 16/17 anys, però com no té serveis interins és possible que Almussafes fora la seua primera escola. Com vegeu n’hi ha prou interrogants!

Ja a Almussafes es casà amb Salvador Machí Doria, llaurador, –com la major parts dels homes d’aquell temps que eren llauradors (propietaris de terres) o jornalers (normalment al camp), que era un dels sis fills de Francisco Machí Baixauli –que a l’apartat de “profesión, ocupación o posición social” del Cens de 1860 figura com a “propietario”– i de Vicenta Doria Fortea.

Amparo Sicluna Hernández i Salvador Machí Doria tindrien tres fills: Amparo, Vicente i Salvador. La primera es casà amb un forner i visqué a Almussafes, el segon era músic i es casà amb una cantant de l’època i viuríem a Madrid –dels quals parlaré quan puga ordenar el material de que dispose– i del tercer, és possible que es casara però es desconeixen les dades tant de la cerimònia com de la consort, encara que és possible que visquera a València.

Mestres del segle XIX

Com he comentat a l’altra part, pense que la mestra estigué exercint al nostre poble quasi tot el seu temps d’exercici durant el segle XIX, traslladant-se al final a Xiva per tal de millorar el sou, passant de 825 pessetes anuals a 1.100. Però per ara, no he trobat més informacions relatives a la seua última dècada com a mestra fins arribar al moment de la seua jubilació.

A la biografia del seu germà Vicente es diu que Amparo Sicluna i el seu home rebrien freqüentment les visites del seus dos germans –Vicente i Rosario–, ella es quedà fadrina i crec que vivia amb ell, de fet moriria a Serra en 1895, poble al qual havia arribat en 1894, on estava Vicente com a “Cura ecónomo”, que malgrat la definició següent, va ostentar el càrrec fins 1900.

La Wiquipedia defineix com “cura ecónomo a un miembro del clero que ha accedido al cargo tras sustituir al párroco por necesidad o enfermedad sin que su administración, en principio temporal, implique una continuidad de permanencia en el puesto que pasa a ostentar”.

Amparo moriria, en 1928 –si faig cas de les dades de la “Asociación Amigos de Malta” i a falta de consultar l’Arxiu Parroquial, perquè al Registre Civil el material d’aquell temps fou cremat a 1936– i està soterrada al nostre cementeri en un nínxol de la part antiga de la dreta on figura a la làpida “Familia Calatayud Torromé”. Tampoc al llibre de cementeris, “tomo III signatura 21-2-3, nichos impares derecha” on apareix, figura l’any de la defunció.

Làpida moderna del seu nínxol 

Fins ací he intentat fer una aproximació a la seua biografia, encara que amb molts dubtes que no sé si en algun moment podran aclarir-se. En la meua comunicació amb la “Asociación Amigos de Malta” –feta en gener de 2020– em comentaren que no tenien cap foto sobre ella i el què sí m’enviaren fou un arbre genealògic que vaig passar a la família i que arreplega set generacions de persones comptant el primer avantpassat –el seu avi– procedent de Malta, entre els anys de 1775 a 1960. Arbre que a l’actualitat es podria ampliar en dos generacions més, però que l’interès pot ser únicament familiar.

Abans de finalitzar he d’aclarir que algunes de les informacions usades per fer esta publicació han eixit de la biografia sobre el seu germà (“BIOGRAFÍA DEL BEATO VICENTE SICLUNA HERNÁNDEZ (1859-1936)” elaborada per la “Asociación Amigos de Malta”, a la qual faig també referència al moment d’adjudicar als pares les seues fotos.  Aprofite des d’ací per agrair-los la col·laboració que molt amablement em prestaren.

Publicat al Facebook “Almussafes segle XX” el dia 21-11-2020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada