dimecres, 30 de setembre del 2015

LES BUNYOLERES DE LA FALLA DE 1974

En una pàgina web sobre les falles es diu en castellà que “Els bunyols de carabassa, són la recepta més típica de les Falles. Es poden gaudir amb una bona xocolata calenta, a qualsevol hora del dia”. I després s’explica tota la recepta. Imagine que la mateixa idea s’hi trobarà també en molts altres llocs.

I al nostre poble ho sabem des de sempre. Les dones de la falla segueixen primorosament totes les passes que ens portaran des de la carabassa i la farina, passant per tots els ingredients necessaris, fins arribar als bunyols de carabassa. I què bons que estan!

Ja vaig parlar en la primera publicació d’esta sèrie –la primera falla del poble, de l’any 1974– sobre l’ajuda que representa la venda de loteria per a la economia d’un falla, els bunyols també ajuden en eixa missió, pot ser d’una forma més modesta. Després es venen al casal o es reparteixen pel poble. Es sent pel carrer: “Bunyols de la falla..., amb sucre, sense sucre,...!” 

També es veuen a la cavalcada fallera. Les dones van dalt d’un vehicle distribuint-ne a les persones que es troben als costats del recorregut. Des de les carrosses i altres dispositius mòbils es tira al públic confeti. Durant el camí donen caramels, xiulets i altres objectes, que fan acostar-se a xiquets i xiquetes amb bosses i molta il·lusió per agarrar-ne qualsevol cosa que arribe a les seues mans o a les dels majors que els acompanyen.


En la cavalcada de 1974 tampoc podien faltar les bunyoleres amb els seus davantals i adorns de festa –flors i/o ulleres– repartint-ne el fruit del seu treball previ al casal o al lloc de reunió, en forma de bosses de bunyols. Si mirem les cares d’aquelles dones ens resulten conegudes, alguna ha fet bunyols en la falla durant molts anys. En la foto crec que passen pel carrer Ramon i Cajal, junt l’antic magatzem ja desaparegut de distribució i venda de subministraments de la “Cooperativa Agrícola Ganadera” d’Almussafes.

Supose que el porten baix, de color blanc, deuen ser bosses amb roses –de dacsa–.

Esta és una foto, que com les altres de la sèrie, m’ha deixat el matrimoni format per Enrique Esquer i Victoria Casany per que les publique.

Publicat al Facebook el dia 10-03-2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada