dissabte, 12 d’agost del 2017

BIBLIOPISCINA

Crec que fou en l’estiu de 2009 quan es ficà en marxa el projecte de biblioteca a les piscines. I em base per afirmar-ho en què la primera foto que conserve al meu arxiu és del dia 1 d’agost d’aquell any i la noticia aparegué per primera vegada als diaris Levante i Las Provincias del dia 8 d’agost també de 2009, que parlen de “biblioteca a la piscina”. L’estiu següent no he trobat notícies als diaris i ja en 2010 es parla per primera vegada de “bibliopiscina” en les notícies als mateixos diaris ja nomenats però del dia 27 de juliol de 2011. És com si la biblioteca es traslladara a la piscina, per no deixar de prestar el servei que fa de normal al seu lloc físic, però que a Almussafes es tanca en el mes d’agost.


Per a les persones usuàries de les piscines en estiu deu ser familiar ja el carret amb rodes i prestatgeries inclinades i a diferents altures que es veu a alguna de les fotografies que acompanye. Quan vas de matí en juliol te’l trobes amb el material tapat per la lona al fons de l’entrada entre les portes d’eixida dels vestidors i les d’entrada i eixida directa a la piscina xicoteta, perquè comença a funcionar a les 15 hores. En agost, sol estar al costat de la piscina dels menuts amb el material exposat perquè qui vulga llegir ho faja, n’hi ha llibres per totes les edats, revistes i diaris, per tant un "assortiment complet". La persona responsable sols ser un/una jove becari/becària que dedica unes hores i que normalment es canvien per setmanes, sobre tot en l’època actual. Antigament, els/les becaris/becàries no canviaven tant i un/a estava de mati i l’altre/a de vesprada durant tot el mes. Però el lloc on es situa per funcionar ha segut sempre el mateix.


Si ens fixem en la lona que tapa el carret durant les hores en que no funciona, que sols ser de matí en juliol, s’adonarem que porta la referència a l’editorial EVEREST, que supose seria la donant en aquell temps, el que desconec és si el moble ja venia acompanyat de llibres d’aquella editorial, però segurament no perquè no veig cap d’eixa editorial en la foto del primer any. La mateixa estava personalitzada amb altres textos, com:  Biblioteca Mòbil / Ajuntament d’Almussafes / Biblioteca Pública Municipal / “La biblioteca te’ls deixa, gaudeix de la lectura”/ i els mateixos repetits de dalt a baix...



Com és normal, s'ha de tenir cura del material, perquè al ser de paper i estar prop de l'aigua es pot fer malbé. A una determinada hora s'arreplega tot i es tanca el moble per guardar-ho pel dia següent. Quan acaba la temporada el moble hiverna en algun magatzem a l'espera del següent estiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada