dilluns, 7 d’agost del 2017

"CREMONA 10, Agosto 1817" - HUI FA DOS-CENTS ANYS

CREMONA 10, Agosto 1817
Umilissimo Servitore Antonio Ludeña. Que es traduiria per “humil servidor”.


Així finalitza la dedicatòria d’un llibre en italià del nostre paisà Antonio Ludenya  al bisbe de Cremona, personatge al qual li atorga una gran quantitat d’elogis, honors i distincions, que pels seus càrrecs hi tenia.

El títol del llibre: “VERA IDRAULICA TEORIA DA NESSUNO FINORA DIMOSTRATA IN NULLA DIVERSA DALLA TEORIA DI GRAVITÁ,...” i així fins un total de 48 paraules. El títol es traduiria aproximadament per:  “TEORIA HIDRÀULICA VERDADERA QUÈ NINGÚ HA DEMOSTRAT FINS ARA AMB DIFERÈNCIES SOBRE LA TEORIA DE LA GRAVETAT,…”


El jesuïta Antoni Ludenya, no és quasi conegut al poble i si a alguna persona li sona és per la Ronda que porta el seu nom, l’antiga Ronda Nord. Però, desconeix què és l’almussafeny  amb l’obra científica més completa de la nostra història. Obra escrita en llatí i italià perquè fou en Itàlia on va viure i treballar de professor. Ensenyà filosofia i matemàtiques a les Universitats de Camerino (Estats Pontificis) i la Cort de Parma, i per últim, fou professor de física i matemàtiques al seminari diocesà de Cremona, tot això entre els anys 1767 i 1820.

Es tracta d’un llibre de mecànica i l’últim llibre que publicaria Ludenya, aquest en tres volums, abans de la seua mort en la mateixa ciutat italiana en 1820. És un llibre que vaig adquirir jo directament d’una llibreria italiana el 26 de febrer de 2016 perquè formara part del nostre Arxiu Municipal a l’igual que disposem d’un altre adquirit al mes de gener de 2013 –també a petició meua– i que està dipositat a la Biblioteca Municipal.

El text comença així: “Le  Matematiche discipline, che hanno formato il gusto, e la gloria del nostro secolo, ed ingrandito le scienze tutte, sono pur necessarie nella scienza dell’universo,...” que traduiríem per: “Les disciplines matemàtiques, que van formar el gust, i la glòria del nostre segle, i ampliat totes les ciències, segueixen sent necessàries en la ciència de l'univers, ...”


Acompanye unes imatges que corresponen al llibre del qual parle. L’última és una làmina amb dibuixos d’alguns continguts explicats als llarg dels dos primers volums. Lamentablement no tenim ni tal sols un dibuix de la seua persona, ja que la fotografia encara no estava inventada. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada