dissabte, 11 d’agost del 2018

FOU NOTÍCIA FA VINT-I-CINC ANYS (12-08-1993)

Hui es compleixen vint-i-cinc anys de la notícia del diari Las Provincias que acompanye. Es titulava “Orión para la Policía Local de Almussafes”.

La mateixa apareixeria també el dia 5 al diari Levante-EMV, encara que el text que acompanyava la foto era més curt que la del diari exposat.

El pressupost municipal de l’any 1993 fou de 988.689.168 pessetes, per tant ja eren “rics” en aquella època, però malgrat això la notícia diu “Ford España ha  entregado, un vehículo modelo Orión Ghia a la Policía Local de Almussafes, dentro de la habitual política de colaboración de la Compañía con la comunidad”, ho feia el director de l’època Juan José Ubaghs i l’arreplegava el nostre alcalde, Vicente Escrivà. Es suposa que la notícia era que Ford donava un cotxe a Almussafes per a ús de la policia municipal.


Tinc un amic que m’ha comentat ja diverses vegades que Ford –al contrari del que pensa la majoria de la gent– no s’ha caracteritzat per donar moltes coses al poble al qual està assentat i fins a cert punt comparteix la seua idea. Ford ha facilitat treball a prou persones del nostre poble i això ha contribuït a que alguns veïns i veïnes visqueren millor, també ha pagat molts impostos cosa que ha proporcionat una major qualitat de vida a tot el poble, però tant el treball com els impostos haurien segut iguals en qualsevol lloc d’Espanya en que s’haguera instal·lat. Era la seua obligació com a empresa i per a fer-la funcionar necessitava contractar treballadors i devia pagar impostos.

Quan parlem de fer una donació estem parlant d’una dació gratuïta, “d'un acte de liberalitat pel qual en aquest cas una empresa disposa gratuïtament d’una cosa a favor d’una entitat municipal, l’Ajuntament”.


Fins on el cronista coneix, quan Ford s’establí ací feu al col·legi d’una xicoteta donació de llibres de text en anglés –que no s’usaren mai i dels que guarde un exemplar– i alguns materials senzills de laboratori, però tampoc recorde veure-ho funcionant perquè la falta d’espai del centre ho impedia i s’aprofitava l’espai per impartir ètica i alguna cosa més.

També crec que quan existia sols una falla –La Primitiva– ficava un cotxe a disposició de la fallera major i/o la cort d’honor, cosa que haurien de confirmar falleres i fallers d’aquell temps, com encara fa tots els anys a València. Últimament, invita a les falleres majors a un passeig en el trenet per fer el recorregut per dins la Ford.

Després –i en relació a la notícia que obri la publicació– dispose de dades de diaris que repleguen entre 1987 i 1998 diverses donacions de vehicles al poble, dos ambulàncies i tres cotxes per a la policia. Quasi tots estos vehicles es replegaren amb Vicente Escrivà d’alcalde. L’última ambulància crec que fou ja amb Josep Chaqués en 1998. Desconec si algun dels vehicles posteriors, que han segut molts, s’ha rebut en forma de donació, encara que pense que la immensa majoria s’han comprat a la marca Ford.

En allò de la contribució als impostos municipals i per tant a la suma destinada als pressupostos municipals, dir que dels 54.000 milions de pessetes que el nostre Ajuntament ha invertit entre 1976 i el final del 2018, si Ford haguera contribuït en un percentatge entre el 30 i el 40% –que segurament haurà segut superior, sobre tot des que tenim les empreses del Parc Industrial– estarien parlant com a mínim d’entre 16.200 i 21.600 milions de pessetes, diners que han contribuït a la qualitat de vida de la qual hem disposat al llarg d’estos quaranta-quatre anys d’història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada