dijous, 25 d’octubre del 2018

JAVIER GOERLICH LLEÓ I ALMUSSAFES

El diumenge eixia al diari Levante-EMV un article de dues pàgines que es titulava “La València heredada de Goerlich” el qual m’impulsà a donar a conèixer coses que coneixia sobre la relació entre l’arquitecte i el nostre poble. Sobre Javier Goerlich Lleó s’han publicat moltes coses i segurament no vaig a descobrir a ningú la seua importància per a una ciutat com València en la primera meitat del segle XX, a la qual dedicà tota la seua vida i on ens deixà un magnífic legat. Últimament s’ha parlat prou del patrimoni de la seua creació que es pot perdre com el de l’antic cine Metropol  i el Col·legi Major Lluís Vives.

Diari Levante-EMV 21-10-2018, pàg. 22

Però no vaig a parlar més de la seua obra, n’hi ha un bon compendi a la Viquipèdia i altres enciclopèdies o llibres. He llegit que es jubilà en novembre de 1956 al complir els 70 anys i això és el què em resulta rar, perquè algunes de les dades de les quals dispose des de fa una desena d’anys corresponen a l’any 1956, quan encara estava en actiu, però altres són de 1958 i 1961, quan ja feia dos i cinc anys que s’havia jubilat.

Goerlich, foto de la xarxa d'Internet

I em referisc a una faceta seua que us resultarà desconeguda com la de “arquitecto escolar de la provincia”, qüestió que no he trobat a les informacions consultades. El dia 5 d’octubre de 1956 envia escrit de grandària de quartilla a l’Ajuntament amb la següent capçalera: JAVIER GOERLICH LLEÓ – ARQUITECTO ESCOLAR DE LA PROVINCIA – PL. CAUDILLO 29 – TFNO 10232 – VALENCIA.  I dins, un text que comença així:  “A los efectos de la formación del plan quinquenal de Contrucciones Escolares propuesto por la Superioridad, interesa al exponente conocer lo siguiente” ... –referit a la construcció d’escoles i vivendes de mestre–, no escric més perquè s’acompanya document.

Correspondència municipal 5-10-1956

Però per darrere, està la part més important per a mi, què és la relació del que s’ha de construir. «Corresponden construir a ese Ayuntamiento 16 escuelas y 16 viviendas para Maestros, a emplazar 13 escuelas y 13 viviendas en el casco de la villa; 1 escuela y 1 vivienda en el caserío de “Esperanza”; 1 escuela y 1 vivienda en el caserío de “Figuereta” y 1 escuela y 1 vivienda  en el caserío de “Marchaleta”».

Col·legi en construcció, foto de l'Arxiu
de l'anterior Cronista Antonio Benavent

La realitat seria diferent, perquè encara que als plànols es dibuixaven 13 escoles sols es construirien 10 i sols 8 estaven dotades de professorat. Això al casc urbà i fora res. Hem de tenir en compte que al padró de 1955 apareixen 181 persones en cases disseminades –les de fora del casc urbà–  de les quals 31 són xiquets i xiquetes en edat escolar. Però per a més “inri” les tretze aules d’ací estaven creades per ordre ministerial de 30-10-1950 però 5 d’elles no havien funcionat mai perquè l’Ajuntament no ficava locals, ni per suposat vivendes de mestres per a dotar-les, per tant el Ministeri d’Educació no enviava mestres i els possibles alumnes a les quals es destinarien estaven sense escolaritzar.

Del programa de festes de 1956

Encara s’hauria d’esperar un any per que es crearen definitivament  –BOE del 07-12-1959– “una sección de niños, quinta, y una sección de niñas, quinta en las graduadas de niños y niñas del casco del Ayuntamiento de Almussafes”. I en el projecte de col·legi de l’any 1936 apareixen 12 aules.

Un Goerlich ja més major en la xarxa d'Internet

El dia 20 de mateix mes i any tornaria a escriure per recordar que encara estava pendent la resposta municipal.

El dia 22 de novembre de 1958 visita el col·legi per verificar que s’havien reparat “los daños motivados por la riada de Octubre del pasado año, se han realizado y terminado...” –una setmana abans l’arquitecte director de l’obra havia certificat el final de l’obra i en la riuada de l’any anterior s’havien registrat danys de sòcol, maçoneria, paviment i enlluït d’algeps per valor de 49.993 pessetes que feia poc que s’havien certificat també–. Aquell viatge el certifica el secretari municipal en document que s’adjunta.

Les autoritats certifiquen la visita de Goerlich

El dia 13 d’abril de 1961 també visitaria el poble “para inspeccionar las obras del Grupo de 9 Viviendas para Maestros que está construyendo el Ayuntamiento de esta Villa, las cuales están ya cubiertas”, segons es diu en un altre certificat de les nostres autoritats.

5 de les 9 casetes dels mestres. Arxiu de Maiques.
En la de la part esquerra vaig viure uns anys.

No entre en el que podria pensar un arquitecte de la seua vàlua de l’arquitectura que es mostrava en la construcció d’aquell col·legi “Salas Pombo” –dissenyada per l’arquitecte municipal Antonio Gómez LLopis–, ni tampoc de les 9 vivendes de mestres situades al carrer de Maestro Cardona, on jo vaig viure algun temps i que per cert eren prou incòmodes amb finestres de poca altura però pegades al pis de dalt, entre altres coses.

Això és una mostra de documents que relacionen el pas de Javier Goerlich Lleó per Almussafes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada