dilluns, 1 de juliol del 2019

FESTES DELS CLAVARIS DE FA CINQUANTA ANYS (I)


Enguany no he pogut elaborar l’article que m’haguera agradat pel llibre de festes, però ací teniu un de més breu que he repartit en tres capítols. Una pena no haver disposat d’aquest material abans. I ja comence.


Aquell any participaren 13 joves nascuts entre els anys 1944 i 1946, els noms dels quals s’acompanyen en una imatge del programa de festes d’aquell any al capítol 2, deu d’ells repetien, doncs també ho havien segut en les festes de 1966, ja feia tres anys. Tenien en aquell moment entre 23 i 25 anys.


Eren unes festes organitzades que duraren deu dies, els compresos entre el dissabte 28 de juny i el dilluns 7 de juliol. Com és normal es feien amb la pretensió de guanyar alguns diners per pagar-ne la seua festa del dia 17 de juliol, ja dins la programació normal de festes del poble.


Revisant el programa de festes d’aquell any he vist que sols apareix el llistat dels clavaris, però no les seues fotos, cosa que sí havia passat al programa de 1966 quan els participants foren 25 persones que eixien en tres pàgines de fotos. Segurament el consistori tenia més diners per elaborar el programa en l’ocasió anterior.



Una vegada organitzada la comissió dels clavaris de la Divina Aurora, cadascú feia el seu paper sobre tot els que tenien la responsabilitat de dirigir o coordinar el grup. Així per exemple, el tresorer –en aquest cas José Marí Blay– s’encarregà de presentar escrit a l’Ajuntament amb la programació festiva que havien preparat per tal d’obtenir les corresponents autoritzacions que l’Alcalde havia de tramitar davant el Governador Civil de la Província, que era qui havia de donar tots els permisos i fixar les taxes. Això comportava un encreuament de diferent documentació formada per cartes, telegrames, etc., a més de tràmits amb altres institucions, com la Policia, Sanitat, etc., que devien certificar que el recinte on havia de transcórrer tota la festa reunira les condicions necessàries, tal com s’aprecia a algun dels documents q ue acompanye.


S’havia muntat una plaça de bous provisional al carrer de Salvador Botella, a la part dreta eixint en direcció a Benifaió i aproximadament enfront d’on es trobava l’escorxador municipal. Era el local que anava a reunir tots els actes festius programats.



1 comentari:

  1. Amic Cecilio: Per què veges que jo també intente veure tot allò que fas. Tinc, però, un aclariment que crec que tu no saps: Bernardino, per als de Benifaió "Bernardinet" és fill de Benifaió, aixó que no et té que extranyar és que actuara de vegades a Almussafes. Formà el grup Bernardino i el seu grup, i Bernardino i els Serenade, es casà i crec que viu ara a Gandia. Anys enrere venia molt a Benifaió, ara ja gairebé ningú se'n recorda d'ell. Coses que pasen als pobles. Paco el teu homònim de Benifaió.

    ResponElimina