dijous, 4 de juliol del 2019

FESTES DELS CLAVARIS DE FA CINQUANTA ANYS (i III)

Entre les informacions aportades per José Marí Blay estarien totes les que van a continuació. Aquella plaça de bous metàl·lica tindria uns 30 metres de diàmetre aproximat i s’omplia sempre tant per la vesprada com per la nit. Totes les actuacions programades tenien lloc dins, pel dia la gent gastava diners en cervesa, cacaus, etc., i per la nit algunes persones sopaven, encara que l’entrepà el portarien de casa, però comprarien alguna cosa per acompanyar. Es tractava de fer activitats per a traure “duros”.


Les feien a principi de mes perquè al poc d’acabar-les començaven els bous a Sollana, encara que allà són al carrer. Però com venien d’altres pobles veïns no els interessava econòmicament que unes festes es solaparen amb altres.

Una de les coses que pensàrem fer consistia en la venda d’uns cartonets que omplien amb els noms de cada casa –noms i cognoms d’una persona– per crear un llistat i així poder encarregar els pastissets que dies després repartirien per les cases on havien venut cartons. Era un pastís de moniato, segurament dels que anomenem “encarats”.  Anàvem de casa en casa i al cartonet ficaven les dades de la persona i em contà l’anècdota de que al carrer Major vivia un tal “Roberto”, segurament en la casa que actualment està la gestoria, que treballava quasi enfront de casa en l’oficina de la “Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Valencia”. Es fiquen a apuntar el nom i els cognoms del fill major i escriuen “Roberto Francisco Javier Ignacio de Loyola” que era tot el nom i ocupen tot l’espai dels cognoms també, sembla que qui apuntava era José Luís Contell i quan acabà d’escriure tot el nom li digué al pare, ací ja no caben els cognoms i Roberto pare li contestà, “en el què has ficat ja n’hi ha prou, ara ja saben qui és...”, la qüestió és que no s’assabentaren dels cognoms.


Una vegada repartien els pastissets passaven per les cases intercanviant-los pels cartonets venuts prèviament. En la faena del repartiment anàvem acompanyats de joves amb el vestit típic de valenciana en una època en que encara no n’hi havia al poble falles ni falleres. S’havia fet el primer intent de falla en 1964 i també en una foto de 1968 es veuen unes xiquetes vestides com de falleres dins el col·legi, per tant ja n’hi havia vestits en algunes cases del poble.

A la plaça no actuaven toreros –llevat del noveller al·ludit–, normalment es soltaven les vaquetes i es divertien, en un dels dies es celebrà una “xarlotada”, que era una espècie de toreig còmic sense fer-li mal a la res. José Marí m’ha comentat que no es va produir cap accident ni en eixes festes de 1969, ni tampoc en les de 1966 en què quasi tots foren també clavaris.


I el dia 17 de juliol fou ja el dia de la festa. A la imatge de la pàgina del programa d’aquell any –que es troba a la segona part de l’article– figuren tots els actes que tingueren lloc: de bon matí “despertà” i volteig de campanes. A les 12 la santa missa, després la “mascletà” a càrrec del pirotècnic Caballer, per la vesprada a les 18 hores partit de futbol i a les 9 de la nit la processó de la Divina Aurora, acabant amb una “cordà” ja a les una i mitja de la matinada.

S’acompanyen fotos dels clavaris pel carrer Major, a la porta de l’església i dins d’ella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada