dimarts, 2 de juliol del 2019

FESTES DELS CLAVARIS DE FA CINQUANTA ANYS (II)



  

Però –com podreu llegir a l’escrit presentat pel tresorer que es troba al capítol anterior– els actes que es relacionen es refereixen a espectacles diversos que no eren els dels bous o les vaquetes, perquè d’eixa part s’encarregaria l’empresari de la plaça, Francisco Guixot Perelló. Els seus eren espectacles còmico-musicals, de varietés, balls familiars i un ball amb orquestra, en aquest cas actuaven “Bernardino y los Serenade”, encara que l’ordre vist en imatges del grup està situat al revés. Fou el dijous 3 de juny a les 22’30 de la nit. Crec que era un grup que vingué diverses vegades a actuar al poble, ja que a l’Arxiu de Maiques he trobat una foto que diu “Bernardino 1955”, que també acompanye. Diu Juan Vives al seu blog que “Desde los años 50 la orquesta alcireña Los SERENADE recorrió el territorio nacional y especialmente la Comunidad Valenciana”

 

Entre els espectacles de bous i vaquetes es podria destacar l’actuació del diumenge 6 de juny en què a les 18 hores tingué lloc l’actuació del noveller José Fuentes de vint-i-cinc anys que matà un brau vedell. Era en aquell temps un noveller prou famós, del que es diu a un blog de Victorino Martín  que Las encerronas con victorinos comenzaron en Aranjuez, el 29 de junio de 1964, cuando el entonces novillero José Fuentes salió por la Puerta Grande tras cortar seis orejas de sus seis oponentes.”


Aquest article prové de la informació replegada en persona del que fou el tresorer d’aquell any José Marí Blay què és qui m’ha passat set fotografies dels clavaris de 1969 i dos dels clavaris de 1966. Ell m’ha contat coses de les que passaren en aquells moments i alguna anècdota que contaré després. També m’ha identificat els noms de tots els clavaris, dades que he contrastat amb els llibres de festes d’aquells dos anys.


La documentació en forma de cartes, programa de festes i telegrames prové del Fons del nostre Arxiu Municipal i correspon als volums 1 i 2 de la Correspondència de l’any 1969, amb les signatures respectives de L1177 i L1178 .

Altres imatges relacionades amb el grup musical i el noveller provenen de la Xarxa d’Internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada