divendres, 22 de novembre del 2019

PEREGRÍN LINARES VENDRELL, EL PRIMER REGISTRADOR DE LA PROPIETAT ALMUSSAFENY, PART 2 (DE 2).


En juliol de 1918 marxaria a Almería, de 2ª categoria. Allà estaria una dotzena d’anys més. Em consta que en setembre de 1925 vingué a Almussafes amb un mes de llicencia per malaltia.


Una notícia d’aquest període en la capital andalusa apareix al diari “La Independencia – diario católico de Almería” el 18-08-1928, dins el títol “Crónica Local – los que viajan” escriu: “Han salido para distintas capitales de España, el Registrador de la Propiedad de esta capital, don Peregrín Linares, y sus bellas hijas Conchita y Pepita; y para Ugíjar (Granda) su distinguida esposa doña Teresa Suarez Bueso”.


En març de 1930 es traslladaria a Alacant, de 1ª categoria, arribant al lloc més alt dins el Cos de Registradors. Allà, exerciria el seu càrrec per un període de catorze mesos, ja que en maig de 1931, amb els setanta anys complits i quaranta d’activitat es jubilaria.

Els dos anys que seguiren a la seua jubilació es casarien les dues filles, Concepción en Válor (Granada) en 1932 amb un altre registrador de la propietat nascut a Almussafes, Vicente Grau Linares –cosí germà d’ella, al ser fill d’Ángeles una de les germanes de Peregrí– i Josefa que ho faria en Almeria en 1933, amb Patricio Manzano Manzuco que era farmacèutic.


Peregrín tenia casa a Madrid i en la informació de partida d’aquell programa de festes de 1935 deia que en eix moment vivia a aquella capital. Javier Climent m’ha informat que venien sovint pel poble a passar les vacacions, normalment ho feien en tren, primerament avisaven de la seua arribada per carta i algun familiar anava a replegar-los a l’estació de Benifaió. Estaven lluny del poble però mantenien molt bona relació amb la família –a part de l’epistolar– i a Almussafes tenien també algunes propietats.

Quan arribà la Guerra Civil els pillà a Madrid, però pogueren vindre’s  cap Almussafes per tal d’estar millor i prop de la família. S’instal·len a la casa de la Plaça Major 1, la que porta a la part de dalt les lletres inicials JL (de Josefa Linares, germana de Peregrín), de la qual ja vaig parlar en una publicació l’últim mes de gener.


I el dia 7 de maig de 1938 moria als 77 anys i era soterrat al cementeri dins el panteó familiar “Linares Vendrell” el de la dreta dels dos situats al mig entrant pel centre. En aquella època no se li ficà làpida, cosa que sí es faria amb la generació següent. No havia trobat cap esquela als diaris consultats però despús-ahir vaig aconseguir còpia de la seua partida de defunció al nostre Registre Civil. Al document diu que estava domiciliat a la Plaça de la República, nº 2, que era com es deia la Plaça Major aleshores. La inscripció al Registre es practicà en virtut de la manifestació personal del seu nebot Vicente Grau Linares i un dels dos homes que feu de testimoni fou D. Pascual Moner Casany.

Com podeu llegir, la meua investigació per la qual he consultat més de seixanta documents entre BOEs, “guías oficiales de España” i diaris diversos m’ha permés conèixer moltes més dades que les que proporcionava el document publicat al programa de festes de 1935, que malgrat estar redactat encara mentre vivia, assenyala que estigué en Alacant i altres ciutats, sent la realitat que estigué en altres ciutats –sobre tot, al poble d’Ugíjar i la ciutat d’Almeria– i a Alacant marxà per jubilar-se ja en un Registre de primera categoria.

Del llibre publicat assenyalat al principi del “Colegio de Registradores” es pot conèixer la vida sacrificada que portaren durant el segle XIX. Al parlar de “La Asociación” comença amb un apartat que titula El heroico apostolado de los 473que havien segut els primers Registradors com a resultat de la “Ley Hipotecaria de 1861”, tres dècades abans de que el nostre il·lustre almussafeny es fera càrrec en 1890 del seu primer Registre a Potes.

En abril de 2018 em vaig ficar en contacte amb don Alberto Martín Quirantes, diplomat en Biblioteconomia, llicenciat en Documentació i en Història Moderna per la Universitat de Granada, a més de màster en Dret Premial i Genealogia, com a resultar de trobar-me a Peregrín Linares en unes referències seues relacionades amb el grau de parentesc que l’unia –a través dels seus avantpassats– a l’esposa de Peregrín dins la pàgina “Historia familiar Martín-Quirantes y Nobleza del Reino de Granada” a la web de geneanet.org. Ell em contestà molt amablement proporcionant-me referències d’alguns materials que he consultat per a aquesta publicació i que he citat.

El 13 de desembre de 2018 vaig visitar l’Arxiu Històric de la Comunitat Valenciana i fotografiat tota la documentació del seu temps d’estudiant de batxiller a l’actual IES Lluís Vives, fins i tot la prova d’accés.

I en estos últims dies –el 19 i el 20– he parlat amb Francisco Javier Climent Grau, que ja he citat abans en dues ocasions i que m’ha proporcionat alguns detalls que no coneixia a més de tres fotografies per ser digitalitzades, les quals acompanye. Sense el seu ajut aquesta publicació no haguera lluït pràcticament per que les imatges de diaris oficials i altres documents similars no són atractives.


Amb aquesta informació espere haver contribuït a donar a conèixer dades i aspectes de la vida d’un personatge que portà el nom del seu poble per tota Espanya. Acompanye un mapa del país amb el recorregut de més de 2000 quilòmetres que feu pels vuit pobles i ciutats als que va dedicar els seus quaranta anys com a “Registrador”, quilòmetres que significaven trasllats –en alguns casos prou llargs– fa de 90 a 130 anys, entre les acaballes del segle XIX i el primer terç del XX, amb unes vies de comunicació i uns sistemes de transport com les diligències i els trens, que no eren tant ràpids ni confortables com els actuals.

1 comentari: