dijous, 18 de novembre del 2021

CAMÍ I CARRER DEL CONVENT 2 (de 2) – PROPOSTA, BASADA EN LA HISTÒRIA, PER A LA RECUPERACIÓ D’AQUELL NOM DE CARRER O QUE ES NOMENE “CARRER SOLLANA”.

 

Sobre un tema relacionat completament amb aquest ja vaig presentar un informe de cinc pàgines i un annex amb dos fotos a l’Ajuntament en data de 05-05-2015 elaborat ex professo per parlar de “la necessitat de batejar algun carrer amb el nom de Sollana” complint amb un deute històric amb el nostre poble del costat i al qual suggeria diverses possibilitats, unes més factibles que altres, entre elles es trobava el carrer de Vicente Gay. Al poc canvià la Corporació, però l’informe estava ahí si els interessava consultar-ho. Ho vaig fer novament als meus dos informes sobre “Els vestigis del franquisme...” de data: 17-12-2015 i 13-12-2017 –el primer demanat des del propi Ajuntament i el segon fet “de motu proprio” per ampliar el primer llistat– i al parlar del nom del carrer de Vicente Gay, era de l’opinió que devia canviar-se. I ho he comentat en algunes de les meues publicacions sobre memòria històrica local en gener de 2020, amb algun comentari desfavorables al canvi. En València canviaren el carrer Economista Gay pel nom de Just Ramírez i en un sols bloc de pisos viuen segurament més persones que en tot el nostre carrer, tal com s’il·lustra a una imatge del barri de Marxalenes. I allà s’ha canviat el nom de més 50 carrers alhora amb els consegüents problemes relacionats –sobre tot– amb el tema de la correspondència de milers de ciutadans i ciutadanes i sembla no han mirat tant els problemes provocats pel canvi... Sobre aquest tema ja vaig parlar als grups d’història i en una entrada del meu blog del dia 16-05-2017, tenia el títol de “València canvia noms de carrers”.

 

Independentment de les consultes de participació ciutadana del veïnat que les autoritats vulguen fer, el Cronista pensa que deuria tenir el nom de “Carrer Sollana i (antic del Convent)” –ambdós noms a l’hora, i tot, perquè “la història és la què és i no es pot canviar, s’ha d’investigar i divulgar-la”, cosa que hi fa–, amb esta decisió és saldaria un deute històric amb el nostre poble veí –l’únic que no apareix al nostre llistat de carrers, encara que va haver un carrer amb el nom de “A.Benifayó-Sollana” –“A.”, pot ser fora l’abreviatura de “Avenida”– als censos de 1935 i 1945, però què es va perdre al de 1950 pel nom de “San Cristóbal” i més tard en que és rebatejà una part de l’anterior amb el nom de “San Bartolomé” cap a 1960, justament al carrer que constituïa la vertadera eixida moderna cap el poble veí. I al mateix temps que se li diu Carrer Sollana, es recuperaria l’antic nom del carrer del Convent –o del Convent Vell– que he dit abans que encara en l’actualitat és usat per prou persones majors.

 

Tenim noms de carrers amb topònims de pobles i ciutats que casualment tots assenyalen la direcció i/o comunicació amb eixos pobles: València, El Romaní, Algemesí. Benifaió, Espioca i Picassent ordenats en el sentit de les agulles del rellotge –Espioca fou una aldea que quedà deserta amb l’expulsió dels moriscos en 1609–, però falta el de Sollana, que està més a prop de nosaltres que Algemesí, Picassent o València per exemple, a més Sollana té una “Avinguda d’Almussafes” des de 1965 i és el terme municipal amb més terres en contacte.

 

I si no pogueren anar els dos noms junts a la placa –per algun motiu podria ser que la legislació no ho permetera per evitar confusions–, el més històric seria “Carrer del Convent”, però com què constituïa el camí cap a Sollana fins aproximadament 1914/1915 crec que el més convenient en l’actualitat seria nomenar-ho com a “Carrer Sollana” amb la qual cosa complirien amb tots els pobles veïns. I com no anem a canviar el nom del carrer que porta el nom de “Sant Bertomeu” que és el nostre Patró,... doncs bé, el primer paral·lel i el més a prop de l’eixida de Sollana que tenim és aquest, autèntica eixida natural cap el poble veí durant segles.

A principi dels anys setanta del segle passat les obres de l’autopista –que recorde es va inaugurar el mateix dia que la Ford– tallaren el Camí del Convent en dos parts que quedaren incomunicades llevat d’un pas subterrani per a caminants a soles i a uns cent metres aproximadament, desconec si en aquell moment era més transitat que el Camí de Coets junt al qual feren el pas subterrani de l’autopista per a vehicles, molt a prop del pont de la carretera al Romaní, però això tant se val... cada dia queden menys agricultors que són els que més xafen o xafaven els camins rurals.

  

Que el carrer portara el nom de Vicente Gay, que havia nascut en ell en 1876, pot ser tinguera en 1929 o 1939 –amb sengles dictadures– algun sentit, però amb el pas dels anys, coneixent la seua figura i ideologia, i després de més de 40 anys de democràcia, podem pensar que deixà fa molt de temps de constituir tal mèrit, encara que el fet de que el personatge nasquera ací mai es podrà canviar.

 

Espere que esta informació servisca per alguna cosa a l’hora de substituir el nom –almenys les persones que s’hagen entretingut en llegir tota l’argumentació ne tindran una informació objectiva basada en fonaments històrics contrastables, al mateix temps que la coneixen, perquè de normal no apareix en cap altre mitjà d’informació local llevat d’aquest–, ja que s’ha suggerit per las xarxa de Facebook que està preparant-se eix canvi. És el que pensa el Cronista i ja ho ha manifestat en diverses ocasions, la primera d’elles a l’informe de maig de 2015 al·ludit al principi del text així com també s’arreplega al segon informe sobre vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura de novembre de 2017. I això per què?, la resposta és senzilla: simplement per aplicar la legislació estatal i autonòmica vigent sobre Memòria Històrica i/o Democràtica, que es suposa està per a ser complida.

Desconec si entre tot el conjunt d’Ordenances i Reglaments Municipals d’Almussafes  n’hi ha alguna que replegue el fet “de que qualsevol persona empadronada al Municipi puga sol·licitar el canvi de denominació d’una via pública o sol·licitar que a una via se li fique un nom determinat” –jo no ho he vist a cap d’elles– però en altres llocs d’Espanya existeix, com a Cantàbria per ficar un exemple. Després, el camí continua amb la sol·licitud de l’Ajuntament dels informes oportuns -un dels quals deuria anar dirigit al Cronista Oficial del poble com en tots els temes de nomenclatura de carrers- una vegada estudiats farien que la proposta passara al Ple per a la seua aprovació definitiva.

 

Acompanye altres imatges relacionades amb el tema, incloses algunes del Camí del Convent que l’altre dia al parlar més intensament sobre ell es quedaren fora.

Publicat al Facebook "Almussafes segleXX" el 18-11-2021.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada