dissabte, 13 de maig del 2023

I CENTENARI DE LA CORONACIÓ DE LA VERGE DELS DESEMPARATS I VISITA DE “LA PEREGRINA” AQUEST MATÍ (1923 / 2022)

El diumenge dia 13 d’abril de 1923 la nostra Parròquia estava invitada a la processó de València en honor de la Verge dels Desemparats, un acte que estava inclòs dins el programa de les “Festes de la Coronació”, com a conseqüència de la sol·licitud feta l’any anterior per l’arquebisbe Enrique Reig al papa Pio XI que havia acordat atorgar la coronació canònica a la venerada imatge de la Patrona dels valencians. Enrique Reig ja era Cardenal en el moment de la Coronació i encara que el seu destí era Toledo com a Cardenal Primado d’Espanya, va romandre a València sis mesos més fins aquells dies.

I em base en la informació que recollia el diari “La Correspondencia de Valencia  ... - Año XLVI - Número 18977 – 14 de Abril de 1923 – pàg. 1.

La notícia deia així: “El eminentísimo Prelado de la diócesis ha dirigido una circular a los párrocos encareciéndoles la necesidad de contribuir al mayor esplendor de la grandiosa procesión que en honor de la Santísima Virgen de los Desamparados ha de celebrarse en nuestra ciudad el domingo 13 de mayo y que será uno de los principales actos de las Fiestas de la Coronación manifestación espléndida de la piedad y filial amor a nuestra excelsa Patrona, no solo de los moradores de la capital, sino de los demás fieles de la diócesis.


Las parroquias deberán asistir con cruz alzada y estandarte e imágenes de los titulares de todas las Asociaciones que no sean de Nuestra Señora de los Desamparados, debiendo dar aviso de su asistencia antes del 30 del corriente.

Las parroquias invitadas especialmente a la procesión, son las de Almusafes, Albal, Alcácer, Albalat dels Sorells, Aldaya, Alacuás, Almácera, Albuixech, Alboraya, Benetúser, Benicalap, Benifaraig, Benimaclet, Burjasot, Beniferri, Bonrepós, Benimámet, Borbotó, Beniparrell, Bétera, Cuart de Poblet, Carpesa, Chirivella, Catarroja, Cruz Cubierta, Castellar, Campanar, Cañamelar, Cabañal, Estivella, Fuente de San Luís, Foyos, Godella, Liria, Marchalenes, Monteolivete, Masalfasar, Masamagrell, Masarrochos, Moncada, Manises, Meliana, Museros, Masanasa, Mislata, Pinedo, Paiporta, Picaña, Patraix, Picasent, Puebla de Farnals, Paterna, Puig, Rocafort, Rafelbuñol, Sagunto, Silla, Sedaví, San Juan de la Ribera, Santa María de Jesús, Tabernes Blanques, Torrente, Vinalesa, Vera y Villanueva del Grao.”

Com heu pogut llegir la nostra parròquia es trobava situada en primer lloc del llistat, un llistat que pretenia ser en ordre alfabètic de pobles, però que no ho era exactament, perquè dins cada lletra inicial estaven desordenats.

Aquelles “Festes de la coronació” duraren alguns dies i comptaren amb la presència dels Reis Alfonso XIII y Victoria Eugenia. L’acte de la cerimònia de la coronació fou el dia 12, que començà amb la Missa Pontifical a les vuit del matí i ja a partir de les onze la Verge fou coronada a la Plaça de Tetuán amb la presència dels Reis, autoritats religioses, civils i militars, davant d’unes 50.000 persones.

El diumenge 13, dia de la seua festa, començà amb una altra Missa Pontifical en la que participà el Cardenal Benlloch i per la vesprada a partir de les quatre començà la processó general que també estigué presidida pels Reis. És en esta processó en la que participà la Parròquia de Sant Bertomeu junt a moltíssimes altres de la Diòcesi.

Prèviament s'havia fet un concurs per triar el cartell que seria usat per a la festa programada però malgrat que el guanyà l’artista Vicente Canet Cabellón amb la seua obra titulada “Ampáranos”, al final fou canviat per un altre -més monàrquic i sense firma- i crec que ara, un segle després, és el què està usant-se per celebrar el primer centenari, encara que no trobe per cap lloc la referència al seu autor.

Per elaborar esta informació he usat un complet article de Baltasar Bueno al diari Levante del 22-10-2021 en edició digital titulat “Ante el primer centenario de la coronación de la Virgen de los Desamparados”, del qual aconselle la seua lectura si voleu ampliar informació i he agafat també alguna de les fotos que s’acompanyen d’aquells dies de fa un segle.


Però vull enllaçar les dates de fa 100 anys amb el viatge que dins la celebració del centenari està realitzant la Mare de Deu del Desemparats al “maremòbil” per tots els pobles de la Diòcesi i que hui arriba a Almussafes a les 11:30 fins la porta de la nostra Parròquia dedicada -com tots sabeu- a l’advocació de Sant Bertomeu.


Sobre el primer viatge de “La Peregrina” a Almussafes del que tinc constància documental ja vaig parlar el dia 10 de maig de 2020 al grup “d’ALMUSSAFES HISTÒRIA RECENT”, fou al final del segle passat, aleshores estigué al nostre poble entre els dies 28 de juny i 1 de juliol de 1996, dies durant els quals, els tres primers, faria el recorregut per tots els carrers del poble amb una programació repartida en tres sectors. Amb posterioritat, crec que ja en 2002, s’adquirí una imatge de la Mare de Deu dels Desemparats, fou beneïda i es constituí una “Confraria” al voltant de la seua advocació. Esta informació procedeix de la carpeta dedicada a la Mare de Deu pel que fou el meu amic Vicente García Castillo, arxiu del qual ha eixit també la reproducció de l’estampa de 1996 que acompanye usant el seu propi emmarcat, encara que jo he canviat la configuració original per tal d’ajuntar les dos parts de l’estampa en una sola imatge. També un cartell que ja vaig traure en maig del 2020.

I tornant al dia d’hui, Almussafes i els pobles de la contornada -Alginet, Benifaió, Sollana i el Romaní- reben la seua visita dins el recorregut programat per aquesta data del 25 d’agost.

Acompanye algunes imatges de fa un segle i altres més actuals. Gran part d’elles provenen de la Xarxa, entre elles les de l’article de Baltasar Bueno al·ludit, publicat al diari Levante (digital) així com a “Religión digital”, tres dies després.

Publicat al grup de Facebook "Almussafes segle XX" el dia 25 d'agost de 2022.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada