dilluns, 24 d’agost del 2015

PAPERETA DE LOTERIA D’UNA FALLA

El diccionari de la Real Acadèmia Espanyola (DRAE) no defineix aquesta expressió, com tampoc el significat que nosaltres li donem a la paraula “papereta” –papeleta en castellà– solament. Sí ho fa el DICCIONARI NORMATIU VALENCIÀ de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que l’arreplega en el significat tercer quan diu: f. JOCS Participació en un sorteig o una rifa, que es distribuïx impresa en un full generalment rectangular. La paraula loteria si l’arreplega el DRAE però anem a quedar-nos també amb el nostre, el primer significat diu: f. JOCS Joc públic en què es premien amb diferents quantitats de diners els bitllets trets a l'atzar entre un gran nombre de bitllets que es posen a la venda. I el significat 3, que arreplega el que ens interessa: f. JOCS Participació amb què es juga a la loteria.  

La veritat és que tots/es sabem quin és el seu significat, però sempre m’apareix la faceta de mestre d’escola.

Qualsevol entitat que vulga tenir una seguida en el temps necessita diners per a funcionar, no es pot viure sols de subvencions, que venen bé quan arriben però que suposen una part del pressupost que puga tenir. I uns dels recursos històrics més coneguts consisteix en vendre paperetes de loteria amb el nom de l’entitat i algunes vegades incloent també una publicitat de qui paga la impressió d’eixes paperetes, encara que últimament això es dona menys.

Vendre paperetes de loteria es converteix així en una cosa quasi obligatòria pels membres, que guanyen una “farda” per a l’entitat. En alguns moments la venda es substitueix per l’abonament de la “farda” per part d’aquelles persones que bé, o no volen vendre, o poden permetre’s la situació de no vendre. El nostre diccionari defineix la paraula “farda” com a: f. Diners que es queda una associació que emet loteria, quan la ven. 

Com ja estem quasi en falles, hui us presente una papereta de loteria que té quaranta anys, pertanyent a la primera falla d’Almussafes, però què és anterior al nom de “Falla Primitiva” perquè segurament encara no havien decidit el nom. Sols diu “Comisión fallera Almusafes” i en aquest cas si porta publicitat, la d’Antonio Rovira “el Correcher”. La part de darrere arreplegava l’Himne de València, què com sabeu és un dels símbols de la nostra Comunitat.

 

Es tracta d’una papereta pel sorteig del dissabte 4 de gener de 1975, pel que deduïsc que no seria del sorteig del “Niño”, ja que segons la Wikipedia fins l’any 1999 aquest sorteig es celebrava el dia 5 de gener, cosa que no entenc massa perquè és cosa coneguda que les vendes més grans de loteria es produeixen als sortejos de Nadal i el “Niño” però... L’original estava trencat un poc per la part esquerra.


Corresponia al segon any d’una falla que havia plantat el seu primer monument en març de 1974.

Publicat al Facebook el dia 02-03-2015 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada