dimarts, 2 de gener del 2018

LOS TRÉNOR I LA SEUA VINCULACIÓ AMB ALMUSSAFES (ESQUELA DE 1917)

Una noticia en forma d’esquela de fa cent anys, de 1917 –referida a cent-u– em motiva a fer-vos partícips de la investigació que –sobre el tema– he portat a terme en els últims dies. Aquella esquela aparegué en la pàgina 4 de la revista titulada “Oro de ley” del 30-12-1917, una revista setmanal il·lustrada publicada pels jesuïtes de València entre els anys 1916 i 1931.


Esquela del dia 30-12-1917

Sé de sobra que les imatges no van a motivar-vos res, perquè en realitat i per començar quasi no n’hi ha i encara menys és agradable la que inicia el tema, però les persones que de vegades fullegen un diari saben que tots els dies n’hi ha una secció d’esqueles referides a persones que han mort, en aquest cas no es tractava simplement d’una persona normal… era Enrique Trénor i Bucelli, nascut en 1833 i mort el dia 4 de gener de 1916.

Que en l’esquela apareguera Almussafes era pel motiu de la seua vinculació a aquest poble. I que ho fera dins un complet llistat d’emplaçaments expressa la importància d’eixa persona en els diferents llocs que la recordaven, en aquest cas amb motiu del seu primer aniversari de mort. He localitzat també esqueles de 1916 en dos diaris i importants referències a la seua figura que no vaig a reproduir per no fer el text més llarg encara.

Si fem cas de la Viquipèdia –enciclopèdia dinàmica que va actualitzant-se amb el pas del temps–, la família Trénor és una família espanyola d'origen irlandès, que es va establir a València a principis del segle XIX. De marcada tradició militar, van destacar com a comerciants i industrials, emparentant amb nobles llinatges valencians.

Enrique Trénor i Bucelli era el segon fill de Tomás Trénor i Keating i Brígida Bucelli Juan. El matrimoni tingué quatre fills –Federico, ell, Tomás i Ricardo- i una filla –Elena–, tots nascuts entre 1830 i 1840. I estos, emparentaren per casament amb la noblesa, els seus tres germans es casaren amb tres germanes, filles de Vicente Palavicino i Vallés, IX baró de Frignani i Frignestanj i VII marqués de Mirasol, així els títols nobiliaris es transmeteren a la tercera generació dels Trénor.

He llegit que Enrique era banquer i què des de la mort de son pare en 1858 portava junt el seu germà major Federico totes les propietats i empreses de la família, que s’estenien per tota la Comunitat i inclús fora per diferents parts d’Espanya. Es casà amb Julia Montesinos, filla del Coronel Montesinos, autor de coneguts estudis penitenciaris i tingué un sol fill nomenat Enrique Trénor Montesinos, que fou el primer Comte de la Vallesa de Mandor –en la Cañada–, des del dia 29-XII-1921. 


No conec el moment en què Enrique Trénor es convertí en terratinent d’Almussafes, però consta en l’Arxiu de la Sèquia Reial del Xúquer dins el “Padró-repartiment de l’any 1887. Almussafes”, document al qual fa referència Albert Girona en el seu treball “Creixement econòmic, diferenciació social i resistència senyorial (Almussafes al segle XVIII)” de 1988, però apareix nomenat amb més claredat en un altre treball seu elaborat en col·laboració amb Mª Carmen Raga Blay i Mª Ángeles Martí Bonafe entre els anys 1988-1989, com a resposta a un encàrrec de l’Ajuntament que es titulava “Almussafes: Geografia i Història d’una Comunitat Agrícola Valenciana de la Ribera Baixa del Xúquer”. Així en el quadre 29 de la pàgina 186, Enrique Trénor Bucelli –el cognom segon està mal escrit– apareix entre els propietaris que tenen una extensió de terres de més de 30 fanecades en 1887, amb un total de 83’3. Aquest treball encara està inèdit.


Però, resulta més estrany que a la relació de propietaris de terrenys a expropiar per la Ford en 1973 aparega també, 57 anys després de morir, però de vegades passa quan no es regularitzen les dades en els repartiments d’una herència. Les 319 fanecades que se li atorguen en aquest moment pertanyerien suposadament al seu besnét Enrique María Trénor y Lamo de Espinosa, únic hereter de la família.

21-07-2017

Un altre familiar provinent d’una branca dels cinc germans Trénor i Bucelli ens visita en les festes d’estiu d’alguns anys en la seua qualitat de President de l'Associació Valenciana contra el Càncer. Es tracta de Tomás Trénor i Puig, IV Marqués del Túria, advocat i també vicepresident de l’IVO.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada