dilluns, 14 de maig del 2018

EL CARRER AMB DOS NOMS

Fa uns dies jo anava fent fotos pel que jo creia era el carrer de Salvador Botella i una dona em parà per dir-me una cosa que jo desconeixia totalment i em la qual ni tant sols havia reparat en altres moments en què hi he passat fent fotos... era Vicenta R. G. que viu al carrer Castell i em va comentar que es tractava d’un carrer que a cada costat tenia un nom diferent. Entre els encreuaments amb el de Sant Vicent i el de l’Horta n’hi ha un tros que mirant des de l’entrada per Benifaió a l’esquerra es diu Castell i a la dreta és Salvador Botella, sols en eixa part, perquè en direcció a Benifaió ja es tot Salvador Botella i entrant a Almussafes des del carrer Horta, tot es ja Castell, fins la Plaça Major.

                                                És una foto de l'Arxiu de Maiques

Per a mi representa una situació un tant estranya i que he vist en algun altre poble, quan els noms eren distints perquè el carrer era el límit entre dos localitats –n’hi ha, per exemple dos carrers i una avinguda entre Alaquàs i Aldaia–. En un segon viatge per allà –quasi tan casual com la vegada anterior– m’ha completat la informació. Passà segurament coincidint amb el moment en què inauguraren el carrer de Salvador Botella amb la presència del ciclista i les autoritats del moment. Ella m’ho ha resumit dient que quan canviaren els números els donaren les plaquetes amb els del carrer Salvador Botella i una mitja hora després vingué el municipal Francisco Salesa a replegar-ne eixes plaquetes i dir-los que s’havien enganyat i que a les vivendes d’eixa part les corresponia les del carrer Castell.

 

És per a mi una informació un tant curiosa que he conegut i de la qual us faig partícips, perquè aprengueu coses noves o desconegudes.

                                                   Part del carrer afectada pels dos noms

Sobre la inauguració del nou carrer tenia un dubte, en un principi tenia dues fotos de Maiques amb els anys 1956 i 1958. D’altra part, la informació de l’article “Carrers d’Almussafes, part 2” d’Esther Villajos en què comenta “El carrer Castell, l’any 1960 es parteix en dos, la part que queda més a prop de l’església i del castell conserva aquest nom, i l’altra part, que s’amplia cap a Benifaió, rep el nom de carrer Salvador Botella”.

                                   Ací es veu el carrer Horta i a ambdós costats sendes plaques

Investigant el tema a l’Arxiu Municipal he vist que Esther tenia raó en bona part i per això em base en el que diu el “Libro de Actas de Plenos nº 11”, que va del 10-09-1957 al 09-08-1964. A la pàgina 62, anvers, al marge de l’esquerra com a part d’un punt de la “Sesión Extraordinaria de 2 de Noviembre de 1959” diu “Cambiando el nombre de la Calle de la Virgen Milagrosa, por el de calle del Castillo y de Salvador Botella Rodrigo, tramos 1 al 41 y 2 al 34, y 43 al final y 36 al final respectivamente”. Actualment els números parells del carrer Castell arriben fins el 44.

                                        Vivendes de la part del carrer de Salvador Botella

Amb el primer nom es recuperava el primitiu del carrer Castell i amb el segon s’homenatjava al ciclista Salvador Botella, nascut a Almussafes.

                                               Vivendes de la part del carrer Castell

Continue sense confirmar la data exacta d’aquella inauguració però almenys ja crec saber seria a principis de 1960 o avançat l’any –si és què seguien amb el costum de fer les inauguracions el 18 de juliol–, depenent del temps que necessitaren per preparar els mosaics amb el noms nous i feren les gestions davant el ciclista, que tampoc serien massa complicades al viure al poble de Benifaió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada