dijous, 3 de maig del 2018

NUL•LA PREOCUPACIÓ POLÍTICA PER LA INVESTIGACIÓ LOCAL – i II

En 1994 amb Francisco Caballero de regidor de Cultura i Joventut es convoca la Primera edició del “Concurs jove d’investigació”. Anava dirigit a “estudiantes de segunda etapa de EGB y Enseñanzas Medias”. Com a resultat del mateix es publicà el llibret titulat “Qualitat de vida dels habitants d’Almussafes: Un estudi sobre la salut i la malaltia”. S’adjudicaren premis -el primer i el segon- corresponent a la modalitat B que era per a joves estudiants de BUP, COU, FP. Despesa feta: 115.000 pessetes repartides entre el dos grups guanyadors –alumnes i professor/a coordinador/a– i 133.400 pessetes de l’edició dels 315 exemplars de l’obra. Total: 248.400 pessetes.


 
                                                                Fullet del concurs i llibret de 43 pàgines editat

En 1995 el mateix regidor convoca el “II Concurs d’investigació jove. Edició 1995” amb les mateixes bases. També, com a resultat d’aquell concurs es publicà el llibret titulat “Jocs i Gastronomia típics d’Almussafes”. Segons es diu al llibre els premis repartits serien per un valor de 160.000 pessetes més les despeses que encara no he pogut trobar en les meues consultes, però m’imagine que en total estarien a prop de les 400.000 pessetes. Pot ser que alguna persona pense que el valor dels premis en metàl·lic és molt, però si el comparem amb el lloguer d’una pel·lícula de cine per les sessions gratuïtes de divendres i diumenge com la titulada “La Máscara” els dies 21 i 23 de maig de 1995 amb quatre passes en total, que costà 184.500 pessetes més el 16% d’IVA, el què feia un total de 214.020 pessetes, crec sincerament que el valor dels premis resultava irrisori... i si el compararem amb el sou mensual d’un funcionari de l’època, aquest cobrava molt menys que el valor de llogar eixa pel·lícula.


 
                                                         Fullet del concurs i llibret de 120 pàgines editat

Entre estos dos treballs escolars podrien estar prop dels mateixos diners pagats al primer treball quasi feia una dècada, encara que els diners no en tindrien el mateix valor. Però ni la categoria científica, el nombre de pàgines, el temps dedicat, la documentació, la bibliografia, la visita a Arxius, etc., del treball realitzat pels primers –una llicenciada en Història i dos professors universitaris, ambdós doctors en les seues especialitats– serien comparables amb els pocs diners que cobraren i damunt se’ls ha impedit gaudir del fruit del seu treball o d’haver regalat algun exemplar als amics, per ficar algun exemple.

A finals de l’any 2011 es convoquen “dos beques per a participar en les Jornades d’Onomàstica organitzades per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua els dies 17 i 18 de febrer de 2012 a Alzira”. Tenen un valor de 400 euros cadascuna i serien atorgades a Esther Villajos i Josep Marí que exposarien els seus treballs «Viatge pels carrers d’Almussafes» i «Els noms propis dels veïns d’Almussafes i la seua evolució”, respectivament.

Intervenció d'Esther Villajos explicant el seu treball
I ja per extraure conclusions. Una suma aproximada de tot el que s’ha invertit en estos treballs d’investigació local, donaria com a resultat aproximat 1,5 milions de pessetes, o uns 9.015 euros, el que representaria un de cada 36.000 euros gastats en el total dels pressupostos des de l’any 1976, un percentatge del 0,0028 %, o l’equivalent al lloguer de set o vuit pel·lícules pel cine del Centre Cultural a preus de l’època, les de la programació de cine dels mesos de maig i juny de 1995 estaven valorades en 1.199.440 pessetes, o l’opera “Don Pasquale” què es representa el dia 5 de maig d’aquell any costà 1.700.000 pessetes.

Llibre editat amb motiu dels treballs presentats a Alzira

De tot el material comentat sols s’han editat els 315 exemplars del primer premi d’investigació local de 1994 i un nombre equivalent en l’any 1995. El primer treball quedà inèdit com ja he dit a la part anterior i els últims treballs foren editats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua dins el seu llibre de 298 pàgines titulat: “Actes de la VI Jornada d’Onomàstica. Alzira 2012”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada