divendres, 26 de febrer del 2016

EL BASURERO LE FELICITA LES PASCUAS DE NAVIDAD

Durant el segle XX era normal que quan s’acostaven estes dates treballadors/res de diferents oficis imprimiren unes targetes per repartir-les uns dies abans de les festes i completar un poc els “ajustats sous” que rebien a canvi del seu treball.


Carters, serenos, fematers, vigilants, carreters, forners, sastres, cambrers, repartidors,... aprofitaven el moment per repartir-les entre els seus clients o a les persones a les que prestaven algun servei. Els que tenim més edat poden recordar el munt de regals que rebia algun policia municipal amb casc i xiulet al mig del carrer, bé perquè eixia al NO-DO, en la televisió de l’època o en alguna pel·lícula de cinema.


En eixes targetes solien incloure una escena del naixement –el portal, els reis,..– o una representació d’una taula ben parada per gaudir de les dates festives –amb aliments diversos: el pollastre rostit amb el ganivet preparat per trossejar, fruites, cava i en algunes un titot viu–. En algunes targetes es representaven ambdues escenes. El significat de les mateixes era molt clar, les felicitacions buscaven replegar les “estrenes” que ajudaren a passar millor el Nadal de tota la seua família.

Actualment la xarxa d’Internet pot proporcionar-nos còpia de moltes d’aquelles targetes que conforme s’allunyaven en el temps eren més boniques pels seus dibuixos i colors. I ja en èpoques més recents amb dibuixos molt més ximples o d’una impressió més modesta.


Acompanye foto de la targeta que em portà a casa el dia 9 de desembre de 1992 un dels fematers del poble, en la qual vaig ficar el segell de la data. És més senzilla que les altres dos que també adjunte i que es nota la seua antiguitat perquè corresponen a una època en que els fematers arreplegaven els fem amb un carro i haca. Estes procedeixen de la xarxa d’Internet.

Publicat al Facebook el dia 24-12-2015 i compartit a RIBERA PARLA, tens molt a contar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada