dijous, 13 d’abril del 2017

GRUP DE 54 VIVENDES DEL “PLA RIUADA”

Hui us presente una foto que vaig comprar fa un parell d’anys per Internet, correspon a les 54 vivendes socials del Grup que es va construir en tres blocs que es localitzen longitudinalment entre els actuals carrers Llauradors i Foia –al mig es troba el carreró amb les portelles de darrere les vivendes– i en vertical fan cantó amb l’actual avinguda de Paral·lel.


Al programa de festes de 1959 l’alcalde de l’època –Enrique Duart Tudela– parla de que: “en el año en curso entregaremos 40 viviendas protegidas” –es referia a las que es troben als actuals carrers València i Santa Creu– i a continuació afegeix que: “Están iniciadas las obras de otro grupo de 54 viviendas de la Obra Sindical del Hogar acogidas al Plan Riada”.

Un any després, el mateix alcalde escriu al llibre de festes següent i després de parlar de les 40 vivendes protegides que s’havien construït i entregat diu: “Ante la evidente falta de un mayor número de hogares en nuestro pueblo, hemos creido poder descongestionar totalmente el hacinamiento de familias, construyendo un nuevo Grupo de 54 Viviendas de Tipo Social Rural, a través de la Obra Sindical del Hogar y Arquitectura; pues, en su día, nos acogimos al Plan Riada de Valencia. La construcción de estas 54 viviendas será de un período de tiempo brevísimo y de unas condiciones económicas optimas, por estar dicho Plan adoptado por nuestro Caudillo”.

Ja sé que mirant el que ací he ficat, sols transcrivint el que en documents de l’època és deia, alguna persona pensarà –i segurament opinarà– que són temes que actualment xoquen davant la llei de Memòria Històrica, Llei 52/2007, de 26 de desembre i contra el Projecte de llei, de la Generalitat, de memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana (RE número 51.671). Per a mi no és un tema nou ja que l’he treballat fa temps, quan en desembre de 2015 vaig elaborar en la meua qualitat de cronista un informe sobre vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura que es troben encara al nostre municipi.

Però independentment d’això, no és pot negar la utilitat que eixes vivendes han donat als seus propietaris al llarg dels aproximadament cinquanta-cinc anys que han passat des que es construïren. Una altra cosa, serà la retirada d’alguns símbols que encara llueixen a algunes de les façanes d’eixes vivendes i d’altres de diferents zones del poble.

En la fotografia en blanc i negre –símbol d’una època més “negra” que blanca– es veuen tres imatges tretes des de diferents angles, però en la primera s’aprecia un transformador d’electricitat per distribuir-la a totes les cases. Eix transformador no està actualment al mateix lloc, però sí a menys de vint metres, amagat o dissimulat a la dreta de l’actual edifici de la biblioteca pública i recaient al carrer Llauradors.


L’altra foto en color feta el dia 14-05-2015 enfocaria a com són en l’actualitat aquella part de les vivendes, encara que sense el transformador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada