dijous, 27 d’abril del 2017

PATRIMONI CULTURAL EN PERILL (I)

Contínuament està perdent-se patrimoni cultural. És una cosa que fem sense adonar-nos, però que està ací. Normalment passa al tirar coses que qualifiquem com a “trastos”, perquè volem fer neteja, ja no ens caben les coses, les cases no són tant grans com per poder-ho guardar tot eternament,... I en més d’una ocasió, quan la mort de persones majors provoca la neteja de les cases i els objectes que els acompanyaren al llarg de la seua vida.

Ja fa temps que em preocupa aquest tema i al parlar amb algunes persones he aconseguit replegar alguns materials que podien haver anat al final al fem, a algun contenidor de paper, a l’ecoparc... o també a ser cremats en algun pati. És el cas de llibres de festes, llibres de les falles, revistes dels grups polítics locals, BIMs antics, almanacs, fullets diversos, diaris de Mundo Ford o revistes de l’empresa, premsa en forma de diaris o revistes antigues, revistes escolars, de la parròquia o els juniors, etc.

No sabem exactament quan fou la primera vegada que es va imprimir un programa de festes del poble –per ficar un exemple–, però sí que el més antic que conec és de 1932 i es tracta d’una fotocòpia. No sé si la col·lecció més completa és la del meu amic Vicente García Castillo però és la que millor conec. El número de 1932 és el primer d’ella. En un llistat seu apunta com a primer el de 1925, supose que en base a conèixer el tema, però des de 1932 falten un total de set números fins el de 1961. Tampoc estan els dels tres anys de guerra civil, però segurament el poble –com en tots els llocs- no estaria per “a festes” i per tant no es publicarien.


Puc dir-vos que el meu col·lega cronista de Benifaió conserva al seu arxiu des de principi del segle XX i en Sollana, crec que a l’Arxiu que donà també el meu amic V.G.Castillo al seu poble, n’hi havia un de 1902.

He ficat l’exemple dels llibres de festes, però n’hi ha un altre que em preocupa també. És molt gros que el poble que té la Ford no dispose d’una col·lecció completa de “Mundo Ford”, quan el cronista de Benifaió si que la té. I han arribat a treballar-hi fins 500 veïns o veïnes d’Almussafes.



Bé, però la missió que m’he proposat hui al parlar-vos d’això és la següent. Entre tots i totes podem salvar una part del patrimoni cultural del nostre poble fàcilment i que esta no es perda. És qüestió de parlar amb els nostres majors, preguntar-los si conserven alguna cosa, buscar-la i demanar-los permís per donar eix material a l’Arxiu Municipal, què és el lloc més adequat per a la seua conservació per al futur. I sempre dic el mateix, prefereix tenir dues o tres còpies –encara que estiguen repetides– que cap. La responsable de l’Arxiu és Vicenta Pilar Raga Agramunt, es troba al carrer de Sant Josep 43 i el número de telèfon és el 962032110. També m’ho podeu comentar a mi o passar-me algun material, perquè al final tot el meu arxiu també acabarà en el Municipal.


I sí es dona el cas de que voleu conservar vosaltres eix material, sempre està la possibilitat de prestar-ho per a que siga digitalitzat i es conserve d’eixa forma, després se us torna i la faena es fa d’una forma exquisida, perquè sabem perfectament com tractar el material perquè no es faça malbé. 

La primera foto correspon a les portades dels últims cinquanta programes de festes, la segona a la del Mundo Ford nº 149, de juliol de 1985, que conté a les pàgines del mig dues notícies locals: l’actuació de la Banda “Lira Almusafense” en el programa de TV “Gente joven” i la representació de la reina i dames de la cort de les festes d’aquell any. La tercera assenyala el lloc de l’Arxiu Municipal al carrer de Sant Josep nº 43.

Continuarà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada