dilluns, 24 d’abril del 2017

SANT VICENT FERRER I ALMUSSAFES

Sabeu que hui es celebra en València i altres pobles el dia de Sant Vicent Ferrer. Diu la  Viquipèdia: “Que Sant Vicent Ferrer és el patró del País Valencià malgrat no ser un dia festiu en tot el territori. Cal no confondre Sant Vicent Ferrer amb Sant Vicent màrtir, patró de València ciutat. A València i a molts pobles del País Valencià se celebren els famosos Miracles de Sant Vicent, representacions teatrals, generalment representades per xiquets, que s'organitzen per a la festivitat de Sant Vicent (segon dilluns de mona, és a dir, l’endemà del diumenge següent al diumenge de resurrecció)”. I això ho afegeix jo, el dia següent –demà dimarts– tornen els xiquets i les xiquetes a escola, acabades les vacances de Pasqua.
 

Fou un dia de juliol de 2012 quan buscant coses sobre el poble en la xarxa d’Internet em vaig trobar una cita en un llibre que unia a Sant Vicent Ferrer amb el nom d’Almussafes, què apareix al llibre com “Almuzafes” com també passa en altres documents del segle XVIII.

El llibre té el títol de “Historia de la portentosa vida y milagros de San Vicente Ferrer” i està escrit per Francisco Vidal y Micó i publicat en 1735.

L’anècdota a la qual em referesc hui apareix en la pàgina 355 d’eix llibre –que al mateix temps sembla que està compost de cinc– amb un total de 534 pàgines.

Dins de la Vida de San Vicente Ferrer, al libre IV, capítol XIII, titulat “Milagros de San Vicente con apariciones, y favores” es conta com el sant s’apareix al Venerable Padre Maestro Fray Jayme López –que morí en València en 1670–, entre altres.

I diu que aquest pare “tuvo de San Vicente Ferrer estos singulares favores... [i conta un primer favor referit a una predicació en la Parròquia se Sant Martín de València.]… Otro año predicó la Quaresma en Alcoy, Villa numerosa de este Reyno. Y bolviéndose a Valencia disgustado de no aver predicado de su amado San Vicente, se le apareció el Santo en el camino cerca de la Villa de Almuzafes, y le consoló, assegurandole que el propio dia (que era el de su Fiesta) predicaria, y asi sucediò à medida de su deseo, por aver faltado en Almuzafes el Predicador. De comunicar mucho este Siervo de Dios con San Vicente, tenia muy impresionada su efigie, y assi decia, que era de hermoso rostro; muy vivo en el pensar, y decir. Y añadia con candidez columbina: Esto lo sè de persona que le ha visto...” –l’única lletra que he canviat al text ha consistit en actualitzar la lletra “s” que en aquella època s’escrivia amb una semblant a “f” com podeu veure a la imatge del document que s’acompanya–.


La primera imatge correspon a un quadre de Juan de Juanes i la segona és de la pàgina del llibre al que es fa referència a l'article.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada