dijous, 15 de juny del 2017

HABLA PUEBLO HABLA

Hui fa quaranta anys d’un fet del que estan parlant des de ben prompte del matí en tots els mitjans de comunicació i –com no podia ser menys– jo també tenia ganes de fer-ho. Em feia il·lusió, ja que va ser la primera vegada en que vaig votar. En març de 1977 vaig acabar el servei militar, el dia 17 d’abril havia pres possessió de la meua primera plaça com a mestre a un col·legi de València i menys de dos mesos després votaven. I en aquell any el dia 15 tocà en dimecres, es votava entre setmana encara que tenien un temps de treball que es podia usar per anar a votar.


El grup musical “Vino Tinto” –sembla que un altre també, “Jarcha”– cantava: Habla pueblo habla / tuyo es el mañana / habla y no permitas / que roben tu palabra… […] Habla pueblo habla / habla pueblo sí / no dejes que nadie / decida por ti.” Fou la cançó que es va fer popular de cara a aquelles eleccions, la sentírem moltes vegades en ràdio i televisió en els dies previs a la consulta electoral i es va convertir en una espècie d’himne de la Transició cap a la democràcia que venia... Del mateix grup “Jarcha” era també la titulada “Libertad sin ira. La mateixa cançó de “HABLA, PUEBLO, HABLA” s’havia usat també pel “Referendum nacional 15 de diciembre de 1976”.


I el poble parlà!. Les informacions numèriques de les quals vaig a fer referència a continuació provenen de la “Consulta de resultados electorales / Congreso / Junio 1977 del Ministerio del Interior”. En la informació es diu que la població d’Almussafes era de 4.011 persones, amb un cens electoral de 2.754, també parla de 7 “mesas”, però ho dubte, a no ser que tingueren una mitja de menys de 400 electors cadascuna. Les meues informacions no van pel mateix camí. Sé que teníem dues seccions úniques, la primera estava a la Plaza Generalísimo, 1 (en el antiguo Ayuntamiento) i la segona al Parque Municipal (Grupo escolar Salas Pombo), em resulta rar que es votara en dos llocs, però com era la primera vegada!. Malgrat això, em fie més de la informació consultada per mi a l’Arxiu Municipal.


A Almussafes votà el 86,78% del cens –l’abstenció fou de sols el 13,22%, sí que tenien ganes de votar!!!– i els resultats més significatius foren: UCD 1.028 vots, PSOE 852, PCE 103 i PSPV 98. Els vots continuaven en disminució i fins a 19 partits en tenien. Si sols ens fixaren en els números inclosos ací, observarien un cert equilibri entre les forces, UCD obtenia 2 vots més que els dos partits socialistes i el comunista junts. Però aquests quatre sumaven el 87’88% dels vots vàlids –que foren 2.368–. Els vots nuls foren 22 i n’hi hagué 1 vot en blanc. Al quadre que acompanye figuren els 7 grups polítics amb més vots en les nostres eleccions, representant un total del 96%.


No conec fotos d’aquelles votacions, no sé si existirà alguna a l’Arxiu de Maiques, igual sí. Quan estiga acabada la faena de catalogació ho sabrem! 

Mentrestant, fique alguns dels personatges que protagonitzaren la història d'quell moment i algun material més. El quadre blanc és d'elaboració pròpia, així com la segona imatge, encara que totes provenen de la xarxa d'Internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada