divendres, 23 de juny del 2017

LES FESTES DE 1967 I LA PRIMERA REINA DE LA HISTÒRIA LOCAL

Prompte arribarà a les vostres mans el llibre de festes –per la Xarxa ja es pot descarregar en format pdf des de fa uns dies– i en ell aneu a trobar un article titulat “50 anys de regnat a Almussafes” entre altres, així com el meu del que ja parlaré quan passen uns dies. Es tracta d’un text breu què resumeix tota la història des que n’hi ha reina de festes i cort d’honor en 1967, però jo em vaig ara als anys anteriors, els de 1965 i 1966.

La figura de les clavariesses de la Divina Pastora apareix per primera vegada unida a les festes del juliol en l’any 1960, ja que fins eix any sols es parlava als programes dels clavaris de la Divina Aurora. Crec que abans n’hi havia clavariesses també però celebraven les festes en data diferent i no tinc cap programa d’elles.

Fins l’any 1965 era normal que les clavariesses participaren en els actes de la Setmana Santa i la Immaculada i en les festes del poble n’hi havia unes altres que eren sols en eixos actes. Des de l’any 1966 les clavariesses passaren a ser sols un grup i participar en tots els actes de caràcter religiós celebrats amb motiu dels tres moments de l’any assenyalats abans i es podria dir que aquest any seria un any de transició. Sobre aquest tema vaig parlar els dies 7 de desembre de 2015 i de 2016 ja amb motiu del cinquantenari de les clavariesses de 1965 i 1966, respectivament.


En 1967 s’instaura la figura de la reina de festes i la seua cort d’honor, que seria proclamada el dia 12 de juliol, dimecres a les 22’30 h, en un acte celebrat “en el Parque Público Municipal de esta villa, actuando como mantenedor don JUAN ASINS PUCHALT, Director del Grupo Escolar Cervantes de Valencia...”, tal com s’arreplega al programa de festes d’aquell any.

L’alcalde de l’època era Vicente Bosch Marí i la seua filla Clotilde Bosch Navarro seria la primera reina de festes del poble. Estigué acompanyada de sis dames en la seua Cort d’honor: María de las Nieves Gómez Calatayud i les altres cinc foren algunes de les set clavariesses de l’any 1965, Pilar Marí García, Pepita Selma Girona, Pepita Blay Aguado, Vicenta Albert Duart i Pepita Calatayud Moner.


L’elecció i nomenament fou el dia 7 de maig però la notícia apareixeria en el diari Las Provincias del dia 20 d’aquell mes, de la ma del meu amic Vicente Garcia Castillo que era el corresponsal local del diari. En un paper manuscrit al que he tingut accés diu que: por aclamación máxima de los asistentes fue elegida y consecuentemente nombrada Reina de la Fiestas Patronales del año 1967 de la Villa de Almusafes, la gentil y bella señorita Doña Clotilde Bosch Navarro...”

Acompanye algunes imatges de documents de l’època. La portada del llibre de festes d’aquell any, la pàgina corresponent de la reina i la cort d’honor, així com la notícia del diari publicada el dia 20 de maig.


No sé si d’adonareu de la diferència entre les dues fotos de la reina, en una d’elles –que supose és la del diari– està girada cap a l’altre costat en sentit horitzontal.

A la notícia apareix una de les dames Isabel Benedito Cerveraque no està en la relació del llibre de festes, desconec el motiu del canvi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada