divendres, 15 de desembre del 2017

HISTÒRIES DEL MAGISTERI D’ALMUSSAFES AL SEGLE XIX (2)

Ja vaig parlar a la publicació anterior de la mestra Tomasa Beneito y Giner en l’any 1847.

Hui continue uns anys després amb els mestres que treballaven a Almussafes en 1860 i que apareixen al cens d’aquell any datat el 19 de juny de 1861. El cens arreplega un total de 4 seccions, formades per 309 cèdules familiars i 1.262 ànimes. He de destacar que a aquell cens les úniques persones què figuren amb una la D./Dª –de don/donya–davant del nom i cognoms són els mestres –un home i dues dones–  i el metge i els seus familiars –sa mare i la seua dona–, supose que per respecte de l’escrivà que va omplir les dades.

Fragment de la portada del cens de població cosit a l'esquerra

El magisteri local està format pel matrimoni de D. Luís Sanz de Andino Serra i Dª Francisca Bellver Ferrara, de 29 i 25 anys respectivament i la vídua Dª Inés Serra Prieto de 63 anys. Desconec si l’última era mare del primer, perquè comparteixen el cognom de “Serra” i sols n’hi havia sis persones amb aquest cognom. Al final del cens apareix la firma del mestre entre les autoritats que avalaven el cens.

Ací consta el matrimoni amb dos germans de la mestra

Aquell “matrimoni pedagògic” no tenia encara fills en aquella època i supose que encara tardaren temps, però jo tinc notícies de dos que també seguiren l’ofici del pares: Luís i Irene, el primer metge i professor de gimnàstica de l’IES Ribalta de Castelló entre 1894 i 1920 –morí en 1922–  i la segona mestra aspirant a fer oposicions en València en 1903 i ja en Cuenca en 1919, a punt de venir cap a València, amb poc més d’un any d’antiguitat en el cos de mestres. Encara n’hi ha un tal Pelayo, que seria germà dels anteriors i del qual no he trobat dades professionals, encara que si apareix al llibre “El Genocidi franquista a València: les fosses silenciades del cementiri”, com a mort als 73 anys en la data del 15 de gener de 1943.

Firma del mestre al final del document

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada