diumenge, 17 de desembre del 2017

RECICLATGE DE TUBS FLUORESCENTS?

Aquest matí a l’igual que faig totes les setmanes des de fa ja no sé quants anys, he organitzat eixes coses que no fiquem al poal de residus orgànics –les persones que tenim una certa consciència d’ecologia i reciclatge– i els deixem a un costat a l’espera de poder baixar-les als contenidors d’envasos, de vidre o de paper, que no sempre tenim a la distància que ens agradaria, en el meu cas he de creuar el Parc del Sagrari per anar del carrer Sueca al de Sant Josep. Fa uns mesos, m’afegiren al costat del contenidor de residus que tinc més a prop un de vidre, però això no representa cap solució perquè he de continuar creuant el parc per portar material als altres, però vingué “una partida” de contenidors nous en febrer i havien de col·locar-los en algun lloc.

Grup de contenidors nous del mes de febrer últim

Baixava amb tres bosses d’envasos i paper però portava també dos pots de vidre, per no passejar-los a l’altra part del parc els he llevat la tapadora de metall i he abocat sols el vidre al contenidor que tinc més a prop, però “sorpresa!” m’he trobat amb una dotzena de tubs fluorescents dins, com són de vidre!...

Ací es veu de tot, el que fa malbé el reciclatge de la major

Però, perquè no es pot tirar tubs fluorescents als contenidors de vidre?. La resposta és senzilla: els tubs fluorescents contenen quantitats menudes de mercuri que s’alliberen en forma de vapors verinosos si estos es trenquen. Estan compostos a més d’un tub prim de vidre amb substàncies químiques compostes, que en contacte amb radiació ultraviolada generen llum. El fet de contenir vapor de mercuri i gas argó o neó inert, és per això que el seu reciclatge deu seguir un procediment concret. Com a usuaris particulars, devem reciclar estos tubs en un punt net –com l’ecoparc– de la nostra localitat degut als components que requereixen tractament especial.

Contenidors especials de l'ecoparc

No sé si la persona que ho ha fet es creu “ecologista i recicladora” però sols ha demostrat que li molestaven els trastos i havia de desfer-se’ls com fora, perquè amb la seua actuació ha contaminat tot el que està al contenidor, contaminarà tot el camió quan s’hi buide i el lloc on es dipositaran els residus quan arribe a la planta de reciclatge... i tot, per no anar un dia a l’ecoparc del que gaudim ja 18 anys, n’hi ha qui usa el cotxe per anar a qualsevol lloc i resulta que desplaçar-se al Polígon... costa tant!!! També, els podem deixar a les botigues on comprem els tubs nous.

Si prenem atenció de la foto també veurem al contenidor bombetes de baix consum que també contaminen, a més de botelles de plàstic, taps de suro a les de vidre i altres coses com bosses de plàstic... que es tiren a altres contenidors. L’altre dia vaig veure un vídeo de com es recicla en Suïssa –que acompanye– on sols per tirar al fem una bosseta d’infusió li lleven el fill i el paperet i qui no vol reciclar paga uns quants euros per cada bossa de fem, però clar no s’aboca sense control com ací. Igual no cal ser tan exagerats, però què fa falta una bona quantitat de campanyes de conscienciació cívica entre la població... això ho tinc claríssim! I d’uns quants temes diferents!!!

La meua preocupació ecologista es remunta al segle passat quan ja fotografiava la tala de pins del Parc Central a principis dels anys noranta i amb la col·laboració de tots els alumnes del meu grup li enviaren una carta a l’alcalde de l’època protestant, o quan el curs 1997-1998 vaig impartir l’optativa de “Educación ambiental” a l’E.S.O. del nostre col·legi, o com quan vaig voler apuntar-me al col·lectiu ecologista “El Tramusser”, però aquest va desaparèixer o almenys no funcionava al nostre poble quan ja m’havia decidit.

Portada del vídeo de Suïssa

L’accés directe al vídeo de reciclatge en Suïssa és el següent:
https://www.facebook.com/LaBioguia/videos/1936143059768433/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada