divendres, 5 de juny del 2015

ELS NOMS DEL COL•LEGI D’ALMUSSAFES

La primera escola del poble fou construïda l’any 1867 al carrer de Sant Vicent i era un edifici municipal. Fins quasi el final del segle XIX seria única i funcionà fins l’any 1958. Segurament no tindria cap nom oficial. Com a “l’escola dels cagons” la recordava alguna persona major entrevistada per mi. Quan es feu el canvi a la nova tenia una unitat de pàrvuls.

Diu el metge Bosch al seu llibre –“Almusafes. Noticiario Histórico Costumbrista”– que durant la segona dècada del segle XX sols estaven l’escola de xiquets abans nomenada i la de xiquetes en la “Casa del Castell”. És esta escola la que conegueren els nostres majors –de seixanta anys endavant–. Estava situada en la torre i serà per això que quan parlen d’ella diuen “les escoles de la Torre”, perquè contava amb 3 unitàries de xiquets, 3 de xiquetes i una de pàrvuls en el moment del trasllat a la nova, esdeveniment que es recull als “Nodos” d’Almussafes. Es trobava en un edifici llogat per l’Ajuntament en l’antiga casa senyorial que apareix en el nostre escut municipal i que va ser enderrocada a principis de l’any 1981.


Però, entre setembre de 1957 i tot l’any 1958 es va construir un col·legi en una zona del poble que amb els pas dels anys s’ha convertit en el centre. Se li ficà el nom de “Grupo Escolar Salas Pombo”. I perquè aqueix nom?. Diego Salas Pombo havia segut entre els anys 1950 i 1956 el Governador Civil de València i el “Cap Provincial del Moviment”. Era l’autoritat a la qual es dirigien des d’ací i ens havia visitat algunes vegades. I ja abans de començar la construcció, en sessió extraordinària del Ple Municipal de 8 de maig de 1957 s’havia acordat per unanimitat retolar el futur Grup Escolar amb el nom de l’ex-governador.


Aquell nom –que es retolà dalt la façana principal en grans lletres de ceràmica– es va mantenir fins l’any 1980 en que els nous aires democràtics volien llevar els noms amb significat polític i canviar-los per altres amb més connotacions locals. En reunió de claustre del 24 de febrer d’aquell any es va incloure un punt en l’ordre del dia titulat “Cambio de nombre del centro” i es marcaven –en castellà– varies observacions a ser tingudes en compte a l’hora del buscar el nou nom: a) que tinguera una significació geogràfica, local o popular, b) que fora el d’un personatge de la cultura valenciana, literària, històrica o artística, c) que no poguera transmetre un possible transfons polític de cap tendència, d) la possibilitat d’anomenar-la “Escola d’Almussafes” i l’apartat e) que estiguera escrit en l’ortografia normalitzada i científica de la llengua valenciana. La proposta tingué 14 vots a favor, 0 en contra i 16 abstencions.

Es creà una comissió encarregada del canvi de nom i en Claustre del dia 12 de novembre del mateix any es donaren els resultats del recompte de l’última votació: Almazaf 305 vots, Blasco Ibáñez 185 i Jaime I 137.


Com a resultat de totes les gestions realitzades davant totes les autoritats polítiques i/o educatives, es va publicar una Ordre Ministerial el dia 10 d’octubre de 1981, en el BOE del 13 de novembre, per la qual el Col·legi Nacional “Salas Pombo” passava a denominar-se “Almazaf”. I així estigué quasi durant tres dècades.

A partir del curs 2011-2012 el nom d’Almazaf, que estava en castellà, el passaren al valencià quedant oficialment com “Almassaf”.

La meua llarga experiència laboral a aquest col·legi m’ha permès conèixer i usar els tres noms.

EPÍLEG – ALTRES CENTRES:

Fins el curs 1990-1991 va ser l’únic centre educatiu de la localitat d’ensenyament primari. A partir del següent, es ficà en marxa el segon centre amb el nom de “El Pontet”.

En 1986 havia començat a funcionar l’escola d’adults d’Almussafes oferint els seus serveis com a programa municipal.

El curs 2001-2002 es ficà en marxa l’IES d’Almussafes usant els prefabricats que havien usat nosaltres durant 8 trimestres al Parc de les Palmeres, mentre el construïen.

Els peus de fotos serien els següents:
1. És una foto que correspon a una imatge del vídeo dels “Nodos” d’Almussafes. Per això té una escassa qualitat. Correspon al moment de començar el trasllat a l’escola nova de Salas Pombo.
 2. És una foto de la col·lecció de Maiques. En aquell temps es feren unes quantes i supose que totes estan ja vistes, però... serveix per il·lustrar el tema i observar el nom en la façana del col·legi.
 3. És una imatge que forma part d'una foto aèria del poble. Serà dels anys setanta. Encara es construiria tota l'ala de darrere que jo vaig conèixer quan vaig vindre en 1980. Els pins són ja tant alts que tapen la façana del col·legi. Es veu un poc del Parc Central, l'Ajuntament, l'escola i darrere el camp de futbol i les cases dels mestres.

Publicat al Facebook “Almussafes” el dia 23-01-2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada