dimecres, 18 de novembre del 2015

HOMENATGE A LA PAELLA (I)

Fa menys d’una setmana que celebràrem al carrer Major el XXXVI Homenatge a la paella com ve fent-se a aquest lloc des de fa una bona quantitat d’anys, exactament des de 1998, fa 17 anys –el primer fou l’homenatge XIX–.

Però no sempre ha segut així. L’acte ha evolucionat amb el pas del temps en la forma i en el lloc. Començàrem a fer-ho l’any 1980 al Parc Central.


En 1981 les inscripcions es feren al “cos de guardia”, crec que es trobava a la part baixa esquerra entrant a l’Ajuntament, aquell any fins les 14 hores del dia anterior. Poc de temps si tenim en compte que ho havien d’encarregar i tenir-ho tot a punt per repartir-ho el dia següent a partir de les 11 hores, encara que en aquella època serien menys les persones que s’apuntaven.

El responsable detallava el número de places a l’hora d’inscriure’s, els participants acudien a pels ingredients en l’ordre de la inscripció, havien d’estar proveïts de “caldero i ferros” i calia guisar les paelles en la part lliure de l’antic camp de futbol, supose que era on ara està el Parc de les Palmeres.


La beguda anava pel compte dels participants. Crec que els donaven alguns fruits secs per a picar i pense que es repartien melons d’alger, no sé si des del principi.

Les taules estaven numerades i el personal es ficava les cadires, que de vegades nugaven amb fils o cordetes per subjectar-les i que no se’ls agafaren.


El menjar de germanor començava sobre les 14:30 hores i a la sobretaula hagué micròfon obert per que els afeccionats locals que volgueren ens delectaren amb les seues dotes musicals.

El Parc Central era en aquella època una de les los dos pinedes més grans en mig dels nuclis urbans dels pobles de la Ribera. L’altra estava a Carcaixent. Així m’ho digué uns anys després Vicent M. Pastor fotògraf del diari Levante, supose que tindria raó. N’hi havia ombra per gaudir de la paella en companya d’amics i amigues.


Jo vivia al carrer Llauradors en les cases de mestre que n’hi havia al cantó amb l’avinguda de Paral·lel, aproximadament on ara estan els contenidors soterrats. I els veïns d’enfront, Ramón Bosch i Carmen Esplugues ens invitaren a participar amb ells.

He inclòs alguna foto de la nostra taula al Parc i un altra que crec correspon a la família del Pepe Blay.

Algunes de les informacions que aporte corresponen al llibre de festes d’aquell any.

...Continuarà.

Publicat al Facebook el dia 31-07-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada