dimecres, 18 de novembre del 2015

HUI FA 79 ANYS

Hui fa 79 anys que les autoritats de la República –per part d’Emilio Baeza Medina, “Director general de Primera enseñanza”– firmaren una Resolució Ministerial  que aprovava el projecte de construcció per part de l’Ajuntament d’Almussafes d’un Grup escolar amb 18 graus –espais, 12 per a alumnes i 6 per a altres dependències– i es concedia una subvenció de 216.000 pessetes. La Resolució seria publicada al BOE de l’època –“Gaceta de Madrid”–, Núm. 207, pàg. 838 de data 25 de juliol de 1936. S’acompanya document fotocopiat i el mateix, però transcrit per mi en l’any 2000.


Es tractava d’un projecte redactat per l’arquitecte D. Enrique Pecourt Betés, per construir directament un Grup escolar amb 5 seccions per a xiquets, 5 per a xiquetes i 2 per a pàrvuls, a més de 2 sales per a treballs manuals, biblioteca, cantina escolar, inspecció mèdica, departament de dutxes i gimnàs. La subvenció era de 12.000 pessetes per grau.


Hem d’explicar que ací n’hi havia un problema educatiu derivat de la falta d’edificis escolars municipals, ja què sols tenien un al carrer de Sant Vicente construït en 1867, amb una escola de xiquets i una casa de mestre. A més de disposar en lloguer de les dependències de la torre, que no reunien unes bones condicions.

En 1929 ja s’havia redactat un primer projecte de construcció escolar del que s’acompanya dibuix de com anava a ser la façana, semblant al que sí es construí en Benifaió.


Al moment de la firma i publicació a la Gaceta de Madrid feia 4 i 7 dies –respectivament– que havia començat “l’Alçament nacional” i la Guerra civil posterior ho deixà tot en res.

Aquells fets frustraren moltes il·lusions i entre elles les de millorar l’ensenyament al nostre poble. Haurien de passar vint-i-dos anys perquè es construira un Grup escolar nou per part de l’alcalde Enrique Duart Tudela, però ni molt menys arribaria a tenir les prestacions que oferien els projectes de 1929 i 1936.

Publicat al Facebook el dia 22-07-2015 i compartit a la pàgina de RIBERA PARLA, tens molt a contar!.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada