dimecres, 18 de novembre del 2015

HOMENATGE A LA PAELLA (II)

Deia el dia anterior que aquest acte no sempre ha segut així, sinó que ha evolucionat amb el pas del temps en la forma i en el lloc.

També digueren que havia començat en 1980 al Parc Central i allà es va celebrar fins l’any 1997.


Al principi n’hi havia molta ombra. Quan jo vaig arribar l’any 1980 la pineda estava prou completa i podies creuar el Parc pràcticament sense que et pegara el sol, malgrat que ja havien aclarit els arbres a final dels anys setanta. Si li ho pregunteu a José García Moreno –el tio Pepe “Roscat”–, ell podrà informar-vos de la quantitat de “tocons” de pi que li tocà traure quan començà a treballar de peó de neteja per a l’Ajuntament, abans d’entrar a treballar dins l’escola, encara que no recorde bé si les havien tallat en aquell temps o eren tocons que ja portaven anys sense traure.


Els anys 1994 i 1995 són horribles per a la pineda, ja que en diferents tales cau una bona quantitat de pins, és el sacrifici que comporta la remodelació d’un Parc que portava ja més de trenta anys des que el feren i segurament en l’origen els arbres s’havien plantat en demesia i sense un concepte clar de jardí i sí més com a bosc.

Conforme l’ombra va disminuint cal ficar “toldos” per tal d’aguantar el calor al mateix temps que es gaudeix de la paella i que la festa continue ja convertida en una tradició.

El dia anterior vaig explicar el procés organitzatiu de les paelles. El lloc on es cuinaven anava canviant conforme passaven els anys, així en 1981 es feu on ara està el Parc de les Palmeres, en 1982 en el solar de la Casa de la Cultura,...en 1986 es diu que “la elaboración de las paellas se realizará en el lugar que habilite el Ayuntamiento, donde se dispondrá por el mismo la leña y el agua potable”,...

El protocol del repartiment dels ingredients és sempre el mateix i es fa al costat de l’Ajuntament. Es fa el mateix matí de les paelles per rigorós ordre d’inscripció. Es crida pels altaveus al responsable i es va “cantant” –com si fora la loteria– tot el que li donen a cadascú/na, acudeixen proveïts de bosses o caixes per replegar-ho tot i altres membres de la taula ajuden en la tasca.


La publicació anterior va provocar prou comentaris que resumien els nostres records i així la meua amiga Maria Angeles Domingo Ferrer  deia en un, com a exemple: “Jo recorde que es repartia el genero a l’esquerra de l’ajuntament i ficaven uns tablons com a taules i en un micròfon cridaven el número i nom del responsable i deien dos pollastres, un conill i mig pato, i en bolsos te posaven els ingredients i n’hi havia un camionet amb melons d’Alger, te donaven enciam, una ceba, dos tomates, cacaus, tramussos i una bolseta de olives sense pinyol, les culleres de fusta, plats i gots de plàstic, l’oli d’oliva!”. Era la idea, jo sols he corregit algunes paraules.


Quins records tant bonics!!!, eix semblava era el pensament comú dels que feien els comentaris.

Hui fique un parell de fotos més del dinar de 1981 i una de les culleres de fusta i una forquilla que es donaren entre els anys 1981 i 1986, els objectes reproduïts són propietat del meu amic Michel Iborra que és també l’autor de la foto, encara que jo li he llevat el fons. També la imatge d’un tocó d’arbre treta de la xarxa.

...Continuarà.

Publicat al Facebook el dia 06-08-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada