dimecres, 18 de novembre del 2015

BALCÓ DE L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

El recent canvi polític a l’Ajuntament de València ha provocat que moltes persones vagen a visitar-ho i puguen eixir al seu balcó i fer-se fotos.

Així, Cristina Vázquez signa en El diari El País del dia 19 un article que titula “El Ayuntamiento recibe miles de visitas desde que abrió sus puertas” I entre altres coses: “He visto a gente llorar emocionada, describe uno de los funcionarios del Ayuntamiento de Valencia, situado en el área de alcaldía junto al famoso balcón municipal, añadido en los años 60 y epicentro hoy de la fiesta fallera”.[...] I més tard afig: “Más de 6.000 personas, entre vecinos de la capital, turistas y empleados públicos, han recorrido el Salón de Cristal, el Museo Histórico de la ciudad, casi clandestino, o el famoso balcón, donde muchos se han fotografiado a la vez que imitaban a la fallera mayor de la ciudad con la ya popular frase de senyor pirotècnic pot comenzar la mascletà”.

La web municipal de València replega la següent informació: “Sobre la puerta principal se abre un arco en cuyas enjutas figuran alegorías de mármol, en medio relieve, de la administración y la justicia, obra de Mariano Benlliure, autor asimismo del grupo en bronce del escudo municipal sustentado por dos desnudos femeninos de mármol que simbolizan las artes y las letras, conjunto todo que realza notoriamente esta parte de la fachada. En 1967 fue modificado parcialmente el citado arco, que hubo de ser elevado al adicionar el gran balcón de piedra”. (Esta edificación fundada por el arzobispo Don Andrés Mayoral como centro docente de niñas, fue construida entre 1758 y 1763).


 

Però per que parle jo d’això en la pàgina d’Almussafes segle XX?. Quina relació té eix balcó i el nostre poble? La resposta és clara i supose que molts/es almussafenys/nyes desconeixen aquest fet, es tracta d’una obra feta per constructors del nostre poble, els germans Francisco, Salvador i Rafael López Alepuz.


El periodista Rafael Brines va escriure al diari Levante el dilluns 16 de maig de 2011 amb motiu de la mort de Francisco López Alepuz el següent: “El pasado mes de abril falleció en su localidad de Almussafes un hombre que no ha ocupado grandes titulares y que, sin embargo, gracias a su actividad «pétrea» muchas realizaciones públicas se han logrado por su pericia, haciendo posibles diseños que le eran entregados. Francisco López Alepuz, que ha muerto a los 85 años de edad, llevó a cabo, por ejemplo, el balcón de piedra de la fachada del Ayuntamiento, en la década de los años sesenta, junto con sus hermanos Salvador —fallecido dos meses antes— y Rafael”.

I l’article continua... però pel que el pugueu llegir complet us fique l’accés directe:
http://www.levante-emv.com/valencia/2011/05/16/hombre-monto-definitivo-balcon/807273.html

I ací al poble també feren obres importants a part la construcció de vivendes, en la dècada dels anys cinquanta construïren a l’emplaçament que havia de ser “Plaza-Jardín y Zona escolar”, el Parc Municipal –hui Parc Central– i el Grup Escolar Salas Pombo, entre altres... encara que això serà tema en una altra ocasió.

Vaja des d’ací la meua modesta admiració per les obres dels nostres veïns, de les quals vaig tenir oportunitat de parlar fa uns trenta anys al despatx de Francisco López. Allà em contà el tema del balcó que ara parle, així com de la creu de terme de la Pista de Silla de la qual també fa referència al seu article Rafael Brines.

Les dues fotos que acompanye les he tretes de la Xarxa d’Internet.

Publicat al Facebook el dia 22-06-2015. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada