dissabte, 21 de novembre del 2015

SOCIETAT MUSICAL LIRA ALMUSSAFENSE EN 1977

Com demà és el dia de Santa Cecília, vaig a obsequiar-vos amb una còpia del programa d’actes de la festa de fa 38 anys. És un dia important per a mi, però ho és molt més per a la música i per suposat per a la Societat Musical “Lira Almussafense”.

He consultat la pàgina web de l’Ajuntament d’Almussafes a l’igual que ho vaig fer l’any passat i dins ella la fitxa d’associació que la Societat Musical Lira Almussafense inclou. Es diu que es fundà en l’any 1930 i que compta amb 364 socis, no sé si n’hi haurà canvis respecte a les dades del 2014, que ficava el mateix.

Encara que s’assenyala l’any 1930 com el de la fundació, us copie el text que escriu el metge Bosch al seu llibre “Almussafes. Noticiario histórico costumbrista”, en el qual diu que “A últimos de julio de 1928, don Salvador Aguado Iborra, tuvo la inspiración de crear una banda de música. Con el permiso y apoyo de las autoridades, se notificó por pregón la idea al vecindario, rogando a los interesados en participar, que pasaran a inscribirse. Se inscribieron unos cincuenta jóvenes, a los que don Salvador auxiliado por su hija Obdulia, impartieron clases de solfeo durante ocho meses, tras los cuales quedaron 41 educandos decididos a ser músicos. Se acordó la compra de instrumentos, en la casa de don José Penadés de Valencia y se iniciaron las clases instrumentales. El domingo de ramos de 1929, hizo su presentación ante el vecindario la nueva banda, con el nombre de «Lira Almusafense», celebrándose una misa a la que asistió en formación la banda, haciendo pasacalles por la villa, antes y después de la ceremonia…”.

Aprofite per comentar què és una pena que un dels únics dos llibres que tenim de la història del nostre poble estiga esgotat i per tant no puga arribar als veïns i veïnes que pogueren estar interessats en tindre’l. L’altre també ho està pràcticament.

Però continue amb el tema. Ja l’any passat explicava algunes coses sobre els programes publicats per la Societat durant el segle XXI, per arribar a la conclusió de que des de sempre s’han editat programes de la festa de la patrona, encara que hagen segut més modestos. Si alguna persona està interessada en llegir o rellegir –si ja ho feu– el meu article de l’any anterior pot fer ús del següent enllaç: http://cecilioalcaraz.blogspot.com.es/2015/05/societat-musical-lira-almussafense.html


En l’any 1977, com podeu observar a la còpia que presente, els actes en honor de Santa Cecília es celebraren els dies 3 i 4 de desembre, dissabte i diumenge respectivament. En la pàgina 2 es parla de la proclamació de la Reina de la Música 1977-78 que fou aquell any la senyoreta Maria Dolores Duart Barberán, amb una cort d’honor de quatre xiques més.

Els actes foren prou semblants als actuals: passacarrers o cercaviles, sopar de socis i sòcies, proclamació de la reina, replegada dels nous educands i la missa solemne. Tot això, a més del tradicional concert a la patrona. En aquella època La Societat Musical estava instal·lada al carrer Santa Anna.


Però si alguna cosa té aquest programa d’actes diferent al de 1975, per exemple, és que conté una xicoteta història de la Societat, explicada en tres relacions de músics, amb els anys d’incorporació i els instruments que tocaven, la primera del president i els músics fundadors, la segona una relació dels educands que s’incorporaren a la Banda el 4 de juny de 1997 i l’última la dels educands que anaven a incorporar-se per la festa de Santa Cecília, també de 1977. Inclou també dades sobre músics que actuen a la Banda encara que són de fora, pel fet de residir al poble i de músics que actuaven com a professionals en altres bandes. Una bona quantitat d’aquells músics ja no estan a la Banda, sobre tot perquè ja eren majors en aquella època i moririen. En altres casos, la deixaren per diferents motius. Per exemple, Juan Pla Benavent –del que vaig parlar al llibre de festes últim per la seua pertinença a la Banda de l’Empastre– sé que la va deixar per malaltia, sinó no l’haguera deixat mai.

Com l’any passat, el fullet de 1977 que acompanye me’l passà el meu amic Vicente García Castillo. Va ser imprés per Gràfiques Villalba – Almussafes.

Ja sé que les fotos il·lustren molt més que els documents presentats però no en tinc cap.

Publicat al Facebook el dia 21-11-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada