divendres, 16 de març del 2018

ACOMIADAMENT DE VICENTE GARCÍA CASTILLO

Ha arribat el moment que no desitjaven però que era inevitable. Poc a poc t’has anat apagant en estos últims mesos. L’edat –­94 anys–­ i algunes complicacions de salut t’encaminaven al final del camí. La teua ha sigut una vida llarga i molt plena de tot tipus d’experiències, sacrificada ja des de ben xiquet. No tenies encara vint anys i –orfe de pare i mare– et tocà convertir-te en cap de família per traure abans als dos germans i la germana que venien darrere. No podies estudiar perquè la necessitat de treballar per contribuir al manteniment familiar era més forta. Era molta la responsabilitat i crec que en això sempre has complit perfectament.

En l'exposició dels 50 anys de l'escut municipal en 2011

De jove fores en el teu poble –Sollana– “ajudant del mestre” quatre cursos i estic segur de que hauries sigut un ”gran mestre titular” si les circumstancies de la vida hagueren sigut distintes,... però mai t’he sentit una queixa.

I ja casat, has continuat treballant de valent per portar la casa i la família, dedicat professionalment a la Sèquia Real a Sollana entre els anys 1947 i 1988, i al mateix temps ajudant també en l’empresa familiar a Almussafes.

El teu camí per la vida ha estat envoltat per la família, el treball i la teua afecció per llegir, buscar materials per arxius i biblioteques, ordenar i classificar-los, confeccionar primorosament textos mecanografiats o fitxes que omplien arxivadors perfectament ordenats i prestatgeries de llibres comprats, conèixer i parlar amb altres persones amb afeccions semblants,... tot això i –a més– la devoció religiosa i sobre tot “mariana”, que guiava la teua existència i que et portà a fundar amb unes poques persones la Confraria de la Santíssima Creu.

A Sollana el dia que presentaren el llibre dels teus "Escrits"

Has sigut sempre una persona il·lustrada, de formació autodidacta i per a mi –i crec que també per a altres– destacaves en moltes disciplines. Amb tu et podia parlar de qualsevol cosa. Encara que tenies predilecció per alguns temes concrets... i Sollana sempre en el cor!. Era normal que Sollana creara el seu Arxiu Històric amb els materials que has anat elaborant i reunint al llarg de tota la teua vida.

Al lloc de treball en agost de 2011

Entrar al teu despatx era una alegria per a la meua vista cada vegada que hi pujaven, el coneixia prou bé i em movia lliurement. Ta casa ha sigut per a mi com una “segona casa” durant moltes hores. I els caramels de cafè –“kopikos”–, què bons! “Un cigarret”?, preguntaves i treies de la butxaca el caramel i afegies “pren, un també per a la teua dona!”, sempre pendent de tots. Com vaig a tirar en falta tot això! Ara, són moments de profunda emoció, ens hem estimat molt. Al meu arxiu s’ha quedat també una part de tu i d’alguns dels teus materials!

D'excursió al terme de Sollana el 28-08-2012

T’has anat i m’has deixat un poc “orfe” de les teues paraules sempre amables i respectuoses que ja no tornaré a sentir, dels teus coneixements que regalaves a tothom, de la teua immensa modèstia i humilitat, de tantes coses... ara em quedarà el record de tants moments viscuts en la teua companyia, fent el que ens agradava i moltes vegades amb una certa incomprensió de persones que no arriben a entendre que algú puga fer coses per millorar la societat sense esperar res a canvi, “quijotes” deies per definir-nos i tenies molta raó.

De visita en ta casa explicant-nos coses emocionat el 23-05-2013

Has sigut per a mi el que jo he qualificat sempre com “el meu millor amic major”, per la diferència d’edat. En els últims anys –però sobre tot el l’última dècada– hem compartit moltes aventures culturals junts, ací o a Sollana, en xerrades, presentació de llibres, exposicions, eixides... investigàvem, escrivíem, llegíem coses de l’altre, intercanviàvem opinions sobre temes de la història i el patrimoni local,... ha hagut molta complicitat entre nosaltres.

Amb el teu amic cronista Joan Moleres al que proposares pel càrrec en 1954

Mentre estigueres treballant, la ruta “Almussafes – Sollana – Almussafes” la tenies gravada en la memòria, quants quilòmetres recorreguts a pesar de la poca distància física!. I malgrat la teua jubilació fa tres dècades, sempre has mantingut els vincles amb el teu poble. Has col·laborat des del principi en el Col·lectiu “L’Ullal” envoltat de joves amb moltes ganes d’aprendre i de saber, que investigaven la història de la localitat, es divertien, editaven llibres,... una oportunitat que Almussafes no ens ha proporcionat mai. I també estava l’amistat del teu amic de sempre, Juan Moleres, al que acomiadàrem fa poc.

El dia que obriren l'Arxiu Històric de Sollana amb el teu legat
En tu s’unien en perfecta simbiosi els dos pobles: a Sollana estaves unit per vincles de naixement i de treball, a més de les amistats de sempre, el Col·lectiu,... Almussafes era el teu lloc de residència des que et casares amb Amparín fa seixanta-quatre anys. I cada vegada que hem anat cap allà junts, he sigut testimoni de com t’estimaven tots els sollaners, alguns dels quals recordaven encara aquells anys d’infantesa com a alumnes de l’escola en que feres de mestre.

Abans de la conferència sobre els 750 anys de la Sèquia Real del Xúquer

Fins fa pocs anys has escrit i publicat molts articles sobre Sollana, també alguns sobre Almussafes – apareguts als llibres de festes– a més de ser corresponsal del diari Las Provincias en el nostre poble entre els anys 1965 i 1979. En les festes de 2011 el poble t’atorgà el premi cívic “a un autèntic autodidacta, enamorat de la història i del patrimoni locals i un fill adoptiu d’Almussafes”, eixes paraules et presentaren abans de pujar a l’entaulat a replegar-ho.

Després de rebre el premi cívic el 21-07-2011
Podria dir moltes més coses, però ja acabe i ho faig amb les paraules del nostre amic Aurelià Lairón que et dedicà al llibre publicat en 2011 i que recull els teus “Escrits” referits a Sollana, recollits pel també benvolgut amic Joan Ferrús. En aquell moment ell parlava en present al dir “és un home...”, ara les paraules són ja passat: era “un home bo, un home de bé!”.

Perdona’m per estes paraules que faig públiques, perquè tal vegada haurien ferit un poc la teua modèstia.

Descansa en pau amic Vicente!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada