diumenge, 4 de març del 2018

ALMUSSAFES, POBLE RIC !

Ja fa anys vaig escriure en algun lloc que encara que “Almussafes fora un poble ric”  això no significava que “Almussafes fora un poble de rics”, ja què rics no n’hi ha tants en realitat –pense, igual m’enganye!–, perquè si bé en cert que Almussafes és un dels pobles de la Comunitat Valenciana amb la renda per càpita més alta, la gent que viu al nostre poble no és general molt rica, jo pense més bé que de forma majoritària es tracta de persones o famílies amb unes rendes mitjanes, igual tirant un poc cap a altes.

Les estadístiques són molt sofertes. Si mirem per exemple el consum de cervesa per càpita en Espanya en l’any 2015, fou de 82,8 litres per persona i any, –segons la wikipedia–, si a mi no m’agrada la cervesa i no bec, algunes persones estant bevent-se la que es conta com a meua, veritat?, doncs igual o semblant passa amb els diners... “la mitjana... és la mitjana” i més d’una vegada he hagut d’explicar-ho en escola als meus alumnes, es calcula sumant totes les xifres, des de les més altes fins les més baixes i dividint pel número de dades usades ix...

Primer trimestre de 1984. La carretera passava pel costat de la tanca.

El dia 28-03-2015, el díari Las Provincias  publicà una informació titulada El día que Ford cambió la historia de Almussafes i en un dels paràgrafs deia que “La factoría Ford supone el 8,2 % del Producto Interior Bruto de la Comunitat Valenciana y Almussafes es el pueblo con la renta per cápita más elevada de la autonomía”. Ho digué així i el periodista que ho signà es quedà tant “pancho”, perquè la veritat és que amb informacions com eixa demostrà que l’article l’havia fet un poc ràpid i sense informar-se prou... a premi a la veracitat i professionalitat crec que no podia optar!

Un enllaç d’aquell article el va compartir en Facebook un amic meu el dia 9 de juny de 2017 a les 13:58 i jo el vaig llegir i fer el següent comentari: “És un article de diari del 28-03-2015 i té algunes inexactituds, però bé!”. Tampoc era cosa d’entrar en les inexactituds d’un article publicat feia vint-i-set mesos. Jo no pensava que vuit mesos després anava a eixir novament.

Però heus ací que el més passat torna a aparèixer la frase del 2015 en un article del diari Levante titulat “Almussafes siempre gana” i es deia: “Almussafes es el pueblo con la renta per cápita más elevada de la autonomía”, exactament amb les mateixes paraules i s’escrivia a la web. Fins i tot, en una entitat local molt important es va repetir la “mentida” uns dies després.

Foto actual del 17-10-2017. És una vista del poble des dels camps de l'est.

Això provocà un comentari meu en el Facebook el dia 9 de febrer per corregir l’error i deia exactament on ens trobàvem segons un informe del diari El País elaborat en 2016 a partir de les rentes per càpita de les 2.964 localitats d’Espanya amb més de 1.000 habitants, en elles el nostre poble es trobava en el lloc 592 i si feien cas sols de la Comunitat Valenciana, estaven en el número 32 –sobre un total de 320–.

Hui 4 de març el diari Levante publica a la pàgina 29 un informe elaborat a partir de dades de l’Agència Tributària, en la qual i a partir de l’IRPF declarat per les poblacions de La Ribera –a l’igual que de tota Espanya, el nostre poble es troba en el lloc 584 nacional i el 32 autonòmic. Esta informació sí afirma que som la població més rica de La Ribera, cosa de la qual me n’alegre moltíssim, però clar no és igual ser la primera d’entre les Riberes Alta i Baixa, que ser la més alta de la Comunitat Autònoma.

I acabe amb un text del meu article titulat “FORD FA QUARANTA ANYS A ALMUSSAFES”que com a cronista vaig enviar als diaris en desembre de 2016 on parlava de la importància de la vinguda de Ford pel nostre poble. Hi deia: “Quan en l’any 1976 Ford començava a funcionar Almussafes comptava amb uns 4.000 habitants i un pressupost municipal anual que no arribava als 19 milions de pessetes, ara quan la població és d’uns 8.800 habitants, el pressupost ascendeix a uns 14,7 milions d’euros, el que significa que s’ha multiplicat per quasi 130 vegades aquell, en la seua equivalència en pessetes. Al mateix temps, la població s’ha multiplicat sols per 2,2”. Ací és on s’aprecia la riquesa del “miracle econòmic” que ha representat la Ford!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada