dimarts, 27 de març del 2018

BUIT DEL BAIX RELLEU DE VICENTE GAY AL CARRER DEL MATEIX NOM

Ahir vaig ficar un nou joc d’endevinalla i en un quart d’hora estava ja tot clar, encara que públicament no ho vaig confirmar. María José Magraner Grau va ser la primera que va insinuar la possibilitat al dir “Jo pensava que era el cantó de Vicente Gay” i “On estava Casa Navarro” i en dues intervencions seguides ho va situar. Després,  Carmen Bosch Albors continuà: “Pues M Jose, sí que podries tindre raó perquè pot ser Vicente Gay i estava en el bar de Tirri”. 

07-08-2004

Després altres persones anaren afegint-se a la troballa, com sol ser normal al reconèixer i recordar el lloc, l’edifici, etc., del qual es parla.

Es tractava efectivament de l’edifici al qual estava la taverna Tirri, als “Quatre Cantons”, aquell del qual va eixir “Rulo” fa cent anys trobant la mort al carrer Major. En l’última època abans de ser tancat definitivament s’anomenà “Bar-restaurante El Cantó”. L’edifici fou enderrocat el dia 13 d’octubre de 2004, moment en que vaig fer algunes fotos.

Revista del 06-04-1929,amb el primer rètol del carrer

En 1929 s’havia retolat un carrer amb el seu nom, el carrer on havia nascut en 1876, tal com es diu al costat de les fotos publicades en la revista 'La Semana Gráfica' - Valencia, 6 de abril de 1929 - Año V - Nº 143, que s’acompanyen.

Durant la II República el carrer canviaria al de Santiago García. Malgrat haver investigat, no he pogut descobrir encara qui era “el tal Santiago García” per tenir l’honor de donar-li nom al carrer en aquell temps.

Programa de festes de l'any 1939 on consta el tema

Acabada la Guerra Civil i instaurada la dictadura franquista es tornaria a posar el nom de Vicente Gay a aquell carrer, nom que s’ha mantingut fins ara.

Per tant, al mateix lloc es col·locaren dos elements diferents, el de 1929, que desconeguem com era perquè no es veu a les fotos de la inauguració i el de 1939 que era el baix relleu que retiraren. Acompanye fotos de l’any 1929 i algunes de l’època en que es retirà l’element que retolava el nom del carrer, abans d’enderrocar-hi l’edifici.

26-05-2004

Espere que no es produïsquen interpretacions errònies derivades d’estes informacions, ja que els informes sobre la memòria històrica de la localitat que estan en ús i que comportaran alguns canvis, són meus. El que faig –simplement i com en altres temes– és contar coses de la història local.

Si teniu curiositat per saber un poc més de la taverna Tirri, podeu consultar aquest accés directe que us portarà a una publicació meua del dia 20-02-2014.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1395473447383585&set=oa.565863490177108

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada