dissabte, 17 de març del 2018

FALLA “EL RETALL”

El diccionari normatiu valència de l’AVL, defineix la paraula “retall” en la primera de les seues quatre accepcions com: “Tros sobrant de paper, de tela o d’un altre material que resulta de retallar una cosa i que queda com a rebuig en l’execució d’un treball”. 

També parla de retall com a “Fragment d’un escrit que s’incorpora a un altre escrit”, com “L’acció de retallar” parlant-ne de tauromàquia i de “Article o anunci extret d’un diari o d’una revista”, al parlar de retalls de premsa.


I l’any 1978 una escissió de la falla “Primitiva” –que fins a eix moment s’havia anomenat “Comisión fallera Almusafes” entre 1974 i 1977– creava una nova falla anomenada “El Retall”, al mateix temps que la primera, amb ja quatre exercicis fallers es batejà com a “Primitiva” què era el nom que millor li anava per la seua antiguitat.

Pot ser fora el dia de la presentació, però  no és segur

Julio Escrivá Bonifacio, que havia segut el primer president de l’altra i ja portava tres anys de vocal en aquella la ficà en marxa, novament com a president. Encara que he estudiat els vuit primers anys de la Junta de la falla Primitiva i he vist qui estava en ella i desaparegué en l’any 1978 –suposadament per marxar-ne a la nova– no estic en condicions de donar més noms, amb el risc d’enganyar-me, però segurament alguna persona i/o familiar identificarà membres de la nova falla al mirar la foto.

Falla d'aquell any

De moment desconec si sols va funcionar eix any i no dispose de més material. Li agraeix a Flora Escivà aquest que puc mostrar-vos i que me’l va passar fa dos anys. Al llibre de festes del poble d’aquell any 1978 apareix un anunci de la nova falla, cosa que no he pogut trobar en els anys següents. El que sí sé és que Julio tornaria a la falla Primitiva en l’exercici de 1982 i almenys dues persones més, que havien segut fallers en la falla anterior en 1977.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada