dimecres, 27 de setembre del 2017

LES AGENDES ESCOLARS DEL COL•LEGI ALMASSAF (I) – L’ACTUAL

Una cosa tant simple com una agenda no sembla ser important, però quan es tracta d’una agenda escolar si ho és. Fa ja molts anys que descobrírem al centre educatiu “la magnífica ferramenta” que suposa una agenda escolar. L’última –del curs que acaba de començar– ja és la que fa vint-i-set i al llarg de la meua experiència docent jo he treballat en classe amb vint-i-tres d’elles. Té 112 pàgines a més d’altres davant sense numeració i resulta prou atraient per treballar-la. Tots els seus apartats, així com la numeració de cada pàgina o els dies de setmana, els mesos,... estan bilingües, en valencià i anglés.


Sempre he insistit –en aquelles reunions de pares que feia o en les entrevistes personals– de la importància del seu ús diari per part dels alumnes i estava convençut de que servia per facilitar el millor control d’aquells sobre els treballs o activitats del seus fills dia a dia. A més, pensava què en ella devien anar anotades totes les activitats de la jornada escolar, no sols aquelles que l’alumne no havia pogut acabar en classe.

Crear hàbits d’organització sempre és bo en el present, però també de cara al futur. La vida estudiantil és llarga encara que el temps passa ràpid i l’ús de l’agenda no és bo sols per a l’alumne, sinó també pels pares, perquè suposa un dels millors sistemes de comunicació entre ells i el mestre o la mestra. En l’agenda pot anar tot! Ja no fan falta paperets solts per justificar absències, per exemple. Els pares han de controlar que els seus fills/es en facen un bon ús, cosa que obliga a revisar-la cada dia o prou sovint per seguir la seua marxa, així com a per poder controlar si estan complint amb les tasques escolars. Sent el “rotllo”, ara sóc el cronista però mestre ho he segut sempre i això no es perd encara que ja estiga jubilat.

Alumnes amb les seues agendes a la taula

Els 245 alumnes que han passat per la meua aula entre els anys 1991 i 2014, quasi tots durant dos cursos –el que s'ha produït en 11 ocasions sobre els 12 grups tinguts– l’han usada sempre al màxim, perquè la primera cosa del dia era sempre apuntar en ella totes les tasques que anaven a fer amb mi durant tota la jornada i encara quedava espai pels especialistes.

La primera referència a l’agenda escolar la trobe a la reunió del Consell Escolar del 24-10-1991. En l’acta diu que: “està a la impremta l’agenda escolar que confeccionà el curs passat el Departament d’Orientació, que la tindrem prompte i que pujarà a 600 x 500 = 300.000 pessetes. Es repartirà des de tercer nivell”. Acabaven de separar-nos del col·legi Pontet que havia iniciat aquell mes de setembre la seua història i el centre comptava amb 768 alumnes repartits entre trenta-tres unitats, que per grups eren: 6 de preescolar, 25 d’EGB i 2 d’educació especial –era així com es deia–.

Agenda que apareix en la foto anterior

Acompanye una foto amb alumnes, que per la seua edat ja són graduats del curs passat en algunes carreres universitàries. La vaig prendre el dia 18 de setembre de 2003.

Continuarà...      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada