divendres, 20 d’octubre del 2017

PANELL INFORMATIU DE LA TORRE

L’any 2000 fou un any especial en la nostra historia local, ja que es compliren 750 anys de la Primera Carta Pobla atorgada per la segona senyora de la vila, Na Navarra d’Ahuero en l’any 1250 i es commemorava el naixement d’Almussafes com a poble.

Aquell any vingué carregat d’actes organitzats pel Consell d’Organització del 750 aniversari de la Carta Pobla, grup del qual jo formava part.

25-02-2000

El 25 de febrer es va fer l’obertura i inauguració de la Torre amb l’assistència de moltes persones. Feia tres anys que les obres d’intervenció havien acabat, ja què es feren en 1996.

Un dels elements que acompanyaven aquell acte havia segut la instal·lació prèvia d’un panel informatiu al costat de la porta d’entrada a la Torre, entre les figues paleres i l’edifici.

31-11-2003: detall de la forma del seu pefil

El títol del cartell era “La Qarya al-Mansáf i la Torre Racef” i a continuació replegava un text que  explicava amb una informació clara i breu tota la història des de l’origen de la Torre fins la seua restauració (?) en 1996.

Transcric un paràgraf d’aquella informació que deia: “En aquests moments, podem afirmar que la torre que visitem és una torre totalment renovada. Abans d’aquesta intervenció es veia el sistema de construcció original i les restes de les edificacions que s’adossaren a la torre en el seu moment, i les quals eren indicatives del procés històric seguit per la construcció de dels segles XI-XII fins l’actualitat”. No sé si és per aquest motiu que un arquitecte em comentà l’any 2015 que “la torre és l’exemple del què no s’ha de fer en restauració i així s’ho diuen en classe als estudiants d’Arquitectura”.

17-01-2006

17-01-2006

Aquell cartell del que parle durà fins l’any 2006 –a meitat de gener encara estava i a principi d’abril ja no hi era, segons fotos del meu arxiu personal– en que desaparegué destrossat pel vandalisme –supose– de gent que es reunia al seu voltant. Han passat onze anys i ja no ha tornat mai a ser reposat. En un principi quedaren dos trossets dels tubs que formaven la seua estructura però en novembre de 2007 també això havia desaparegut. Resulta estranyament bonic" que junt a la torre estiguen els contenidors de fem i no la informació sobre el monument, perquè és quasi inevitable fotografiar els contenidors quan vols fer fotos a la torre. I jo ne tinc moltes!

09-04-2006

El dia 7 d’octubre últim –i dins la campanya de visites gratuïtes organitzades–  vaig tornar a pujar com ja ho he fet altres vegades des de l’any 2000 i vaig sentir una certa vergonya a l’observar com tots els acompanyants del meu grup eren persones de fora del poble que venien a fer turisme i no veure cap conegut d’Almussafes.

Aprofite també per afegir que els cartells informatius de la terrassa donen “pena”, perquè el pas dels anys i el fet d’estar exposats al sol, el vent, les pluges,...  han fet  perdre part del color de les imatges i els textos explicatius.

Acompanye algunes fotos de diferents moments entre l’any 2000 i 2006, encara que tinc molt més material posterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada