dilluns, 23 d’octubre del 2017

SEIXANTA ANYS DE LA RIUADA AL NOSTRE POBLE

La riuada a Almussafes passà el mateix dia que la de València, el dia 14 d’octubre de 1957.

Fa uns dies es compliren seixanta anys d’aquella riuada, que passà a la història com una de les més grans i que algunes persones del poble visqueren en directe.

És un tema que ja vaig tractar en octubre de l’any 2015 i dins del 2017 al fer referència al grup de vivendes del “pla riuada” que es construïren.


La foto que il·lustra el tema és la mateixa perquè no conec més a nivell local. Però els escrits que acompanye són inèdits. El cronista que va ser el meu antecessor, Antonio Benavent Calatayud començà a exercir com a tal en 1954 i durant uns anys també fou corresponsal del diari Levante. Encara es conserven notícies de 1957, 1958, 1959 i 1960. Signava els seus articles amb les seues inicials “ABC” del nom i els cognoms i de vegades apareixien també com “El corresponsal”.


El primer document va ser escrit a màquina el dia 16-10-1957 i el segon correspon al dia 22 del mateix mes. Supose que la notícia seria replegada pel diari dins els dies següents. En ambdós casos estan escrits en la data assenyalada al final, però eren còpies per a guardar fetes amb paper de calc.

Des de fa quasi un any vaig tenir accés a la part del seu Arxiu que encara es conserva i d’ell han eixit les dos imatges que acompanye. A falta dels diaris tenim la còpia de les notícies enviades a la redacció del Levante.


Com és comprensible el paper ha patit el pas de seixanta anys, a més d’humitats i altres... Per tal que es pogueren llegir millor els documents jo he hagut de donar més color als originals escanejats, de tal forma que s’aprecien millor els problemes que a l’original i al mateix temps es lligen millor els textos. No m’imagine com estaran d’ací a seixanta any alguns dels papers del meu arxiu, si és que es conserven en el futur.

Si alguna persona té curiositat per llegir per primera vegada o repetir lectura de la publicació de l’any 2015 on donava prou detalls de com foren els fets d’aquells dies, pot fer-ho seguint el següent accés directe, que pot copiar i pegar a la barra d’Internet:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1650951808502413&set=oa.875697705860350

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada