dimecres, 18 de juliol del 2018

EL 18 DE JULIOL DE 1936 I ELS DIES POSTERIORS EN LA CORRESPONDÈNCIA MUNICIPAL

Per començar he de dir que d’aquella època sols disposem del “Libro Registro de salida de documentos” entre els anys 1936-1939. No tenim el d’entrada ni tampoc aquella correspondència. I al llibre de registre es fa constar el tema de la forma més abreviada possible. Quatre persones que responien a les inicials P.A.O., J.L.L., B.M.M. i J.S.S. cremarien l’Arxiu Municipal i el Jutjat el dia 30-10-1936 segons es recull a la Causa General d’Almussafes.


El dia de “l’Alçament Nacional” no tingué cap incidència encara sobre el nostre Ajuntament a jutjar per les eixides de correspondència i tampoc sembla que ho tindria en els dies següents, encara que deixaren d’eixir cartes, o almenys no continuaren amb la freqüència que seria normal. Així apareixen fins a vint-i-dos escrits entre els dies 1 i el 18 de juliol i sols dos més en els tretze dies que restaven del mes, un el dia 20 i un altre més el dia 30.

 

De fet en el mateix dia 18 eixiren tres cartes, dues d’elles referides al tema de “quintas” dirigides a la “Junta Clasificación” d’Alzira i una tercera dirigida al Governador Civil per la qual se li remetia l’alta facultativa de l’obrer Bautista Iborra Linares.

La del dia 20 de juliol, es dirigeix també al Governador Civil i sobre ella es llig: “Excmo. Señor. Como ampliación a mi telegrama de hoy, le participo a V.E. que sobre las dos de la madrugada, un grupo de revoltosos, han prendido fuego a la Iglesia Parroquial de esta población; esta Alcaldía ha tomado las medidas necesarias, para evitar, se propague. No ha ocurrido desgracias personales. La tranquilidad es completa en esta población. Lo que pongo en conocimiento de V.E, a los efectos oportunos. Viva V.E. muchos años”.


També en la Causa General apareixen les dades de fins a 11 persones que participaren en els fets catalogats com a “l’Incendi de l’església i profanació objectes de culte”, per suposat en castellà.

Però la carta del dia 3 d’agost és un document per a mi molt important pel què es diu i el seu significat: “Excmo. Señor. = Tengo el honor de manifestar a V.E. que todos los empleados de este Ayuntº han cedido un día de haber a favor de las milicias populares y demás fuerzas armadas que tan heroicamente se baten por salvar las libertades del pueblo, que constituye el más preciado galardón de los Españoles. Haciendo todos los empleados patentes su adhesión al Gobierno = lo que me complazco en comunicar a V.E.”
  

L’Ajuntament d’Almussafes estava constituït per una “Comissió Gestora Municipal” des del dia 25 de febrer de 1936 encapçalada per l’alcalde Ramón Moscardó Martínez i formada també per dos tinents d’alcalde i sis gestors més.

És un tema del qual no n’hi ha documentació gràfica però inclou un mapa del principi de la guerra civil que està tret de la Xarxa, al qual s’aprecia molt clarament que la nostra Comunitat estava dins la zona republicana –i en ella continuaria encara un parell d’anys la província de Castelló i quasi fins el final de la guerra en les de València i Alacant–, un calendari del mes de juliol de 1936 i fotos del text d’ambdues cartes procedents del llibre de registre municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada