dissabte, 28 de juliol del 2018

FUTBOLINES DUGUESPI

Ja passa de quatre anys que vaig començar a investigar aquest tema i pareix què ja és moment de traure’l. Fou el di 4 de març de 2014 quan el meu amic Vicente Carrascosa em parlà del tio Paco Duart Tudela, encara que en realitat la neboda era sa mare –Paco era germà d’Enrique Duart Tudela, alcalde d’Almussafes de malnom “Calores” entre desembre de 1952 i abril de 1962, un alcalde que va canviar el poble de dalt a baix–. Vicente em digué que l’oncle era un home ric i segurament gràcies a les patents del futbolí que comercialitzava baix la marca “Duguespi”, nom que feia referència a les inicials dels cognoms de Duart – Guerra – Espinós, que pertanyen a la seua famíla.

Imatge de l'article de Rafael Solaz
Vaig començar per saber coses referides als futbolins i va ser quan trobí que els inventà un gallec anomenat Alejandro Campos Ramírez, home que es rebatejà a si mateix com Alejandro Finisterre, pel lloc on havia nascut en 1919. Als quinze anys s’havia traslladat a Madrid a estudiar el batxillerat, al poc comença la Guerra Civil i en un bombardeig resulta ferit per la qual causa és traslladat a València i d’ací a Barcelona, a un hospital de Monserrat. Està amb molts altres xiquets ferits que no poden jugar al futbol i pensa en la idea del futbolí partint de la idea del tennis de taula. Francisco Javier Altuna, un fuster basc amic seu, s’encarregarà de la fabricació del primer seguint les seues instruccions. Patentaria el seu invent en gener de 1937 però no pot aconseguir que se’l fabriquen i siga distribuït a nivell industrial perquè totes les fàbriques de joguets es dedicaven en aquell temps a produir armes per a la guerra. El personatge tindria sempre una “vida de pel·lícula”. Creuant els Pirineus fugint de franquisme va perdre en el camí la patent del seu invent...

Alejandro Finisterre en una imatge
del diari El País del 13-02-2007
Però tornem al nostre protagonista local. En realitat no sé bé com començà tot, però m’imagine que ens trobem davant un home emprenedor dels que veuen negoci en qualsevol tema. No havien passat molts anys des que Alejandro Finisterre havia marxat cap a París i havia perdut el document de la patent passant la frontera, però el nostre veí tenia patentat des de 1951 un “Futbol de salón”, autorizado por la Dirección General de Seguridad para toda España y sus Colonias. Juego recreativo de habilidad y destreza. La mesa preferida de la afición deportiva, tal com figura al fullet publicitari que vaig comprar en 2015 i que acompanye reproduït.

Fullet  adquirit per mi en 2015
Conec alguns documents sobre patents seues, com els de 1950 i 1952 en els quals apareix la d’un aparell comptador aplicable a jocs de futbol saló. També de 1951, on consta la patent de la “Mesa de juego de futbol de salón”, però en les meues investigacions esta autorització no va acompanyada de cap dibuix sobre el disseny de la taula, que si n’hi ha als anteriors. Així que la part de la taula queda un poc més difuminada, però és clar que aquella patent fou aprovada amb data del 16 de maig de 1951.

 
Imatges de les patents

Entre fotografies de materials amb la marca Duguespi de la Xarxa també apareixen taules de billar, construïdes amb una gran robustesa, a jutjar sobre tot per les potes de cadascuna d’elles i anaven acompanyades de la gravació en la fusta del seu escut, que venia a ser el símbol de la seua marca comercial.

El conegut futbolí típic de tots els Recreatius
De la meua infantesa en valència recorde els recreatius i els salons de billar. Ací en el poble n’hi hagueren a l’avinguda de Paral·lel en dos lloc diferents, un dels quals era el local de la família Villalba, que segurament estigué més anys obert i que tenia futbolins d’esta marca i pot ser també algun billar. Quique Villalba em comentà un dia que anava a València a per materials de recanvi per mantenir els futbolins en bones condicions d’ús. L’altre es situava en un local comprés entre el que seria l’actual farmàcia de Javier Sebastián i la casa del metge Bosch, segurament en alguns dels llocs on es situen els comerços actuals. No he trobat cap publicitat referida a ells als llibres de falla, que seria el material on més fàcil estarien... Tampoc he pogut aconseguir fotos d’aquells recreatius.

Imatge de l'article de Rafael Solaz, València anys 60
He inclòs alguna foto de l’Arxiu del bibliògraf Rafael Solaz, al qual li vaig demanar permís el 13-10-2015, així com també copie una part d’un text seu del qual acompanye també un accés directe al final: “Pero sin duda el juego más popular vino a partir de los años 40: los futbolines de mesa. Francisco Duart Tudela se convirtió en uno de los fabricantes que, en su taller de la calle de Cuenca, nº 5 (después en Quart, 33), construía la marca Fútbol de Mesa Duguespi, cuyos fabricados fueron vendidos por toda la península. Los jugadores eran de hierro colado, pintados los colores de cada equipo, las bolas hechas de piedra blanca y antes de comenzar el juego se introducía una moneda por la ranura que permitía el desbloqueo de las bolas y daba acceso al juego. Con los jugadores sujetos a unas barras de hierro, consistía en golpear la bola e introducirla en un hueco que servía como portería. Estos juegos de mesa se instalaron en los establecimientos llamados Recreativos donde también existían mesas de billar y, posteriormente, las citadas máquinas eléctricas con bolas de acero...”. Li agraeix la seua deferència cap el meu treball.

 
Imatge del billar Duguespi i la seua robustesa

L’accés directe a l’article de Rafael Solaz, titulat “Futbolines valencianos. Fútbol de mesa, jugadores de hierro, pelotas de piedra”, és: http://valencianoticias.com/futbolines-valencianos-futbol-de-mesa-jugadores-de-hierro-pelotas-de-piedra/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada