dimarts, 18 de gener del 2022

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA LOCAL 2022 – 1. TAULELL D’ANTONIO BOLUDA (PRESONNER AL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE BUCHENWALD)

L’any passat vaig deixar la publicació en la qual havia invertit més hores d’investigació pel final de la sèrie. Fou l’última de les 8 que vaig escriure. El text ocupava una extensió de 5,5 fulls i passava de 2.400 paraules. Descobrir i documentar el personatge del que pràcticament no n’hi havia quasi res escrit va ser molt emocionant. Qui desitge saber més podria buscar aquella publicació del 24 de gener passat, llegir-la i visionar les imatges que l’acompanyaven. Si algun dia publique un llibre sobre el meu treball investigador segur que és un dels temes que inclouré.

 Al final de la història vaig parlar dels “Stolperstein” que eren unes plaques metàl·liques que des de fa anys venien col·locant-se per tota Europa sobre la vorera del lloc on estaven les vivendes a les quals havien nascut les persones que moriren als camps de concentració, però que havia trobat també a Espanya alguna -a Girona- referida a una persona que havia sobreviscut.

I deia també que feia uns dies que el meu amic Luís Botello -company d’estudis de magisteri i també de molts anys de treball al col·legi abans de marxar-se a l’IES Almussafes- em comentà que havia rebut informació en el sentit de que la Generalitat ja tenia fetes totes les plaques -ací, en taulells de ceràmica- dels valencians que havien estat en camps de concentració, tant de les que moriren com d’aquelles que foren alliberades, per tant -el Cronista pensava- que caldria la possibilitat de que des de l’Ajuntament d’Almussafes es sol·licitara la placa d’Antonio Boluda i es col·locara davant de la casa en què va nàixer. Llançava la idea per si la feien seua i la ficaven en marxa.



La Direcció General de Qualitat Democràtica porta ja temps desplaçant-se a les comarques valencianes per tal de lliurar eixos taulells preparats amb les dades de persones que foren víctimes de l’Holocaust i el dia 17 de novembre de 2021 la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica Rosa Pérez Garijo acompanyada d’altres autoritats acudí a Albalat de la Ribera a lliurar els 'Taulells de la Memòria' corresponents al projecte "Construint Memòria" de la Generalitat. Estaven invitats autoritats de pobles de La Ribera Baixa i La Safor que tenien algun per arreplegar.


Quan arribà el moment de repartir el taulell corresponent al d’Antonio Boluda -que havia nascut a Almussafes- no n’hi havia ninguna persona per replegar-ho i com les organitzadores de l’acte coneixien a Luís Botello, que estava present, i sabien que havia segut professor del nostre IES li’l van lliurar a ell perquè el portara a Almussafes. A l’acte havien retut homenatge a 18 persones d’ambdues comarques.


Al dia següent Luís Botello passaria pel Registre d’entrada municipal a fer entrega del taulell que portava i replegaria el corresponent document que la justificava, document que acompanye.

I amb esta informació acabe -de moment- tota la història que coneguem del personatge nascut al nostre poble, però que com ja vaig dir fa un any, segurament des de ben jove la família es marxà a viure a altre lloc i sembla que mai tornaren per Almussafes. Quan ell estava al camp de concentració sa mare figurava a unes de les fitxes com resident a la ciutat de Barcelona. Després de la seua eixida de Bunchenwald, Boluda s’establiria a França.


No sé si el taulell es col·locarà en algun moment prop de la casa on va nàixer Antonio Boluda del Carrer de Sant Roc, si es quedarà d’adorn a algun despatx o es conservarà a l’Arxiu Municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada