dimarts, 18 de gener del 2022

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA LOCAL 2022 – 2. SENTÈNCIA CONDEMNATÒRIA DE TRES PERSONES, PRIMERA PART: DOCUMENT I TRANSCRIPCIÓ

En un principi he de comentar-vos que això anava a eixir ahir, però per una part, vaig dedicar altra publicació a la memòria organitzada pel municipi i no m’agrada solapar publicacions -cosa que de vegades em toca fer, com en festes- encara que siguen en diferents grups. De l’altra, tenia que reflexionar sobre el tema que tinc en marxa i és que el meu treball “fet debades” -com tots sabeu- no deuria afectar en cap moment la meua salut. 

I continue ja la meua “III setmana de memòria democràtica local” amb una sentència condemnatòria. Es tracta d’un document aportat per una de les tres famílies, però per a publicar-ho he demanat i rebut la corresponent autorització verbal de totes, de dues d’elles directament a través d’un fill de cadascú i la tercera a través d’un dels altres dos, però com no ho he parlat en persona amb la tercera m’incline per deixar sols la lletra inicial del nom i els cognoms d’eix processat per tal de que quede de forma anònima. He d’aclarir que com han passat més de cinquanta anys podria fer-ho perfectament amb totes les dades, però m’agrada fer les coses de la millor manera. El document original té molt poca qualitat, d’ahí que haja transcrit tot el text de la sentència. A l’hora de transcriure’l he intentat mantenir l’ortografia original, per tant si trobeu alguna falta el més probable és que així estiga al mateix. Allí on no es veu bé el text o falta alguna part de paraula, perquè l’original podria estar grapat a altres fulls, he ficat el que jo pense que podria ser dins unes claus -[ ]- o uns signes d’interrogació -¿ ?-, com passa amb una firma de membre del tribunal. Els membres del mateix són un tinent coronel, un comandant, dos capitans i un tinent. Com desconec la terminologia processal de la justícia no sé si algun dels vocals actuaria de defensor dels processats, almenys no apareix clar si l’havia. I a falta d’altres imatges incloc alguna de la presó de Sant Miquel dels Reis, que fou el lloc on acomplirien la seua condemna.

A la segona part faré una reflexió sobre el tema i parlaré un poc dels dos protagonistes dels que done les seues dades. I ja comence.

                                               -----ooooo00000ooooo-----

Dalt n’hi ha un segell que diu: Comisión Examen de Penas / Provincia de Valencia / Propuesta nº 5451 al 5453.

A la part esquerra es troba un requadre on consta el Tribunal: Presidente TTE. COR GONZALEZ LOPEZ / Vocales COM GONZALEZ BARUTELL / CAP GONZALEZ TEVAR / CAP GARCIA ORTIZ / Vocal Ponente: TTE BELDA EGUÍA

SENTENCIA

En la Plaza de Sueca a 15 de Diciembre de mil novecientos treinta y nueve Año de la Victoria.

Reunido el Consejo de Guerra Permanente número cuatro para ver y fallar la causa número 16353 que por el procedimiento sumarísimo de urgencia se ha seguido contra los procesados

FRANCISCO GIRONA.MONSERRAT,

SALVADOR ALBORS AGUADO,

V. F. R.

Todos ellos mayores de edad penal y cuyas demás circunstancias constan en el presente sumario. Dada cuenta de los supuestos (¿?) por el Sr. Secretario, oídos los informes del Ministerio Fiscal y de la Defensa, y las manifestaciones de los procesados, presentes en el acto de la vista, y

RESULTANDO: Que el procesado FRANCISCO GIRONA MONSERRAT, de 25 años, soltero, labrador, natural y vecino de Almusafes. El procesado SALVADOR ALBORS AGUADO, de 24 años, soltero labrador, natural y vecino de Almusafes, y V. F. R., de 25 años, soltero, labrador, natural de Almusafes y vecino de Benifalló. Que ambos procesados de afiliación extremista, afiliados a la C.N.T., desde antes del G.M.N. fueron voluntarios a las filas rojas, en la 112 Brigada Mixta, delatando a soldados de significación derechista, algunos de los cuales fueron asesinados, inculpándoles que formaron parte del pelotón que los fusiló, sin que este extremo aparezca suficientemente probado. HECHOS PROBADOS.

CONSIDERANDO: Que los hechos relatados en el anterior resultando y que se declaran probados, constituyen un delito de adhesión a la rebelión, presunto (¿?) y penado en el articulo 228 del Código de Justicia Militar, del cual es autor el procesado, sin que concurran modificativas.

CONSIDERANDO: Que procede declarar haber lugar a responsabilidad civil, del procesado que se condena, quedando sujeto a indemnizar a los que en definitiva resulten perjudicados por el delito, a cuyo favor se consigna la reserva expresa de las acciones pertinentes, según determina el Decreto de 10 de Enero de 1937.

[EXPU]ESTOS: Los citados artículos y demás de general aplicación.

FALLAMOS: Que debemos condenar y condenamos a los procesados FRANCISCO GIRONA, MONSERRAT, SALVADOR ALBORS AGUADO, y V. F. R., a la pena de TREINTA AÑOS DE RECLUSIÓN MAYOR., con las accesorias legales correspondientes, abono de prisión preventiva, y pago de la responsabilidad civil, con limitación de cuantía.

Así por esta nuestra sentencia lo pronunciamos mandamos y firmamos.

N’hi ha algunes signatures de: José Gonzalez Barrutel, (¿?), Miguel Gonzalez Lopez y Fernando Belda.

Com veureu falta la firma d’un dels membres del tribunal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada