dilluns, 10 de juliol del 2017

LA DESTIL•LERIA DE DON FULGENCIO ALÓS - 1ª part (IV)

Havien passat uns anys i Veremundo Hernandis tenia un sols fill que li provocava molts problemes i com tenia molta amistat amb Fulgencio i l’estimava com si també fora fill seu, en 1933 li va dir que l’empresa –de la qual ja sabem que era soci– passaria a ell i se la va vendre, adquirint des d’aquell moment la màxima responsabilitat. El nom canvia lleugerament de “Destilería Levantina” a “Destilería de Levante”.


En 1934 don Fulgencio compra i matricula el seu “Renault 8 mona 4”, uns dels primers cotxes que circularen pel poble, amb la placa V-14.143. Com el vehicle no es veu sencer en les poques fotografies conservades, he fet una composició amb un cotxe igual però amb la placa de la seua matrícula, per tant és una “foto falsa” ja que el seu color era negre, així que es poden imaginar un cotxe semblant a aquest, però negre. La seua filla menor Concepción recorda que els “guardabarros” eren més grans i ella els usava de tobogan. Ja amb cotxe, fa de representant de la seua empresa i viatja per diferents rutes de la Comunitat i inclús fora i quan Rafael Arnandis i ell ixen de viatge –cadascun pel seu compte– queden de vegades per a dinar junts en algun punt del camí. Arnandis treballa per l’empresa de begudes “Palomino y Vergara”, és “comisionista” segons el llibre de matrícula industrial i tampoc les antigues aventures polítiques havien trencat la seua amistat. Ambdós són col·legues treballant en el mateix món del licor, un treballant per compte propi i l’altre en representació d’una empresa.
  

El dia 1 de gener de 1935, el diari “La Correspondencia de Valencia” publica a la pàgina 2, l’article titulat “Una destilería acreditada”, article del que copie el primer paràgraf i que comença amb aquestes paraules: “No podía suceder de otra forma, estando al frente de la misma la persona tan competente en la materia como don Fulgencio Alós, hombre de extraordinaria actividad que ha conseguido grandes perfecciones en la industria de la destilería de alcoholes, especialmente en la fabricación de anisados finos, cremas, escarchados, naranja y limón natural, etc., que encontraron aceptación en todos los mercados españoles y aún en los extranjeros”... Aquell article anava acompanyat d’una fotografia a la porta de la fàbrica que adjunte, amb un gran número de persones –treballadors/ores, familiars i amistats– a la porta de la mateixa. Dita fotografia va eixir publicada a la pàgina 20 del BIM de gener de 2016, aportada per la filla menor de don Fulgencio, Concepción Alós Torregrosa.

I les bones relacions entre els amics continuaran igual fins el moment en que arriba la guerra. Aquella va complicar prou el tema del negoci –com molts altres– i l’alcohol comença a escassejar per a la majoria, però don Fulgencio té un fabricant amic de cognom Romaguera que contribueix a que a ell no li falte mai. Així, continua fabricant en un moment en que molts altres no disposen del material necessari per a produir, el què provoca enveges i cabrejos entre algunes persones relacionades amb l’ofici. La cosa es complica encara més quan li incauten tot el licor produït i de les ferramentes per a fer-ho com alambins, calderes, etc., es porten alguns i deixen altres,  li fan tancar la fàbrica i també és incautat el cotxe.

Segurament, don Fulgencio continua fabricant d’alguna manera i al final és denunciat per tres persones: el mateix Rafael Arnandis, el propietari d’una tasca de València –de la que parlarem després– i pot ser també, una altra persona més del poble. La qüestió va acabar amb una multa per part de les autoritats de València que s’abona al principi de l’any 1939.

Quan la guerra acaba poc a poc tot va tornant a la normalitat es fica la fàbrica novament en marxa i apareix el cotxe en Burriana on don Fulgencio es desplaça a replegar-ho.

Després de la Guerra Civil, don José Bosch Marí –que es convertiria en el seu gendre en 1951– fou llicenciat de l’exèrcit en 1941 però cridat novament a files fins octubre de 1943. En eix interval de temps està fent el servei militar en Figueres (Girona) i un dia es troba darrere la barra d’un bar d’allà un espill amb la publicitat de “Destilería Levante, Almusafes” cosa que li produeix una gran emoció al recordar el seu poble i la gran distància que li separa de casa.

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada