Aquest és el títol
del meu article del llibre de festes de l’any 2017. Des que l’any 2009 vaig ser
nomenat com a cronista oficial tots els anys llevat del 2011 heu pogut gaudir
d’un article meu, huit fins ara. Ja fa uns dies que s’està repartint el llibre
i des del dia 21 de juny es podia descarregar per Internet. Com sol passar-me,
queda un article llarg, enguany tant llarg que s’ha dividit en dues parts i la
presentada és sols la primera, encara que això no apareix en cap lloc. És el fruit
de moltes hores de treball i investigació. I seguint l’esquema de l’any passat,
he pensat presentar-ho per ací en parts, per facilitar d’alguna manera la possibilitat
de que així algunes persones de les que em segueixen s’animen un poc més a
llegir-ho. Sols falten les notes a peu de pàgina, perquè l’any passat vaig
comprovar que no aconseguia traure-les. I el mateix, comença amb la següent
introducció que explica algunes coses sobre l’elecció del tema...
Al començar el
treball d’investigació sobre esta indústria i els seus protagonistes em vaig
trobar amb una gran falta de documentació, perquè el material després de
guardar-ho durant un llarg temps va ser destruït fa uns anys.
Així que vaig a
parlar del tema i de la història unint un conjunt de pinzellades sobre
l’empresa, l’empresari protagonista, els treballadors, la família i els seus
sentiments, algunes fotos, informacions compilades a arxius, etc., i espere que
el resultat haja pagat la pena.
No era una tasca fàcil,
ja què sabia que el material necessari per composar el puzle s’havia perdut,
però això no em desanimà a l’hora d’intentar-ho. Era un tema que ja m’havia
plantejat fa uns anys però que de carambola m’he ficat a treballar-ne. No
estava previst en un principi, però les circumstàncies han fet que arribara el
moment oportú. I el principal protagonista era don Fulgencio Alós Asins i la
seua destil·leria.
La primera cosa que
vaig fer va ser parlar amb una de les filles del propietari –Rafaela Alós
Torregrosa– i li va semblar bé que tractara el tema. A continuació s’havia de
buscar el material que permetera donar-li forma, fotografies, objectes,...
perquè no era possible fer un treball així sols a partir d’anècdotes, però
estes integrades en una història que fora complementada amb alguna documentació
i unes quantes fotos, sí podia convertir-se en un projecte interessant. I ací
va!...
Per començar, copie el breu text que
el metge Bosch va escriure sobre el tema al seu llibre “Almussafes Noticiario Histórico Costumbrista” entre les pàgines
216-217. Diu això, després del títol «La
“Destilería de Levante”. Fue aunque humilde, una famosa y acreditada industria,
dedicada a la fabricación de anisados, jarabes, escarchados y licores en
general, de los que fueron famosos el «Anís y Cola Levante». Se fundó en 1923
por don Veremundo Herrandis, pasando después a ser propiedad de su socio don
Fulgencio Alós, quien la dirigió aumentando su prestigio y clientela, hasta su
jubilación en el año 1978, en que se cerró la destilería. Fulgencio Alós Asins
falleció el 23 de enero de 1981». I encara que és poc el que està escrit,
com a gendre de don Fulgencio que era, coneixia la història perfectament i crec
que si no s’estengué més va ser precisament pels seus vincles familiars.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada