dijous, 2 de novembre del 2017

LES AGENDES ESCOLARS DEL COL•LEGI ALMASSAF (i II) – HISTÒRIA

Començava la meua publicació anterior sobre el tema del dia 27 de setembre així: “Una cosa tant simple com una agenda no sembla ser important, però quan es tracta d’una agenda escolar si ho és...” i al llarg d’ella parlava de l’actual. Hui vaig a fer un poc d’història de totes les fetes fins ara, en total 27.


Per la procedència, les set primeres eren de Gràfiques Machí, les quinze següents d’Edicions 96 i les cinc últimes ja d’empreses diferents, una de “El full editorial”, tres –crec– de Gràfiques Castañ i l’última de l’editorial RG.

Les 27 agendes començant per la dreta i en ordre fins l'esquerra

Les dues primeres no portaven a la portada el nom del col·legi, encara que per darrere si portaven el logotip i les dades de l’APA –Associació de pares d’alumnes–, fins que amb el pas dels anys es canviaren a AMPA –Associació de mares i pares d’alumnes–. En la tercera es deia que col·laborava l’Ajuntament i així fou també en la sisena, setena, etc.

Les 27 agendes dins una caixa de fulls

Les sis primeres estaven enquadernades amb el llom pegat, la setena –era més gran que les anteriors i les posteriors– i totes les següents han segut ja de cuquet. Les pàgines de “planificació del treball a casa” portaven línies en cada dia a partir de la segona i cinc d’elles no acabaven en punta sinó que tenien el cantons arrodonits.

En les quinze d’Edicions 96, trobem que les nou primeres es titulaven “Agenda de l’escola valenciana”. Les dues primeres portaven una cinta per marcar la pàgina en cada setmana. Era una ferramenta molt útil que jo he hagut d’afegir alguns anys, també portaven una foto del col·legi antic a la portada, després vingueren quatre entre la tercera i la setena que portaren en les primeres pàgines una foto “falsa” del col·legi, perquè corresponien al centre que l’empresa constructora feu primerament en Benimaclet –València– seguint el mateix model encara que aquell sols tenia dues línies i el nostre tres, però la gent no s’adonà, jo sí perquè la foto era meua, però quan la impremta actua aprofita material anterior i no la canviaren. I fou ja a partir de la vuitena en el curs 2005-2006 que apareix la foto correcta del col·legi nou, cinc anys després d’haver-ho inaugurat. Des de la segona portaven tapes transparents davant i darrere i cinc d’elles venien amb regla de plàstic que usaven com si fora la cinta per marcar la setmana.

El nom que apareix a l'esquerra de l'edifici no correspon al nostre centre

I les altres sis portaven el títol de “Agenda escolar de Primària” i totes continuaven amb la mateixa línea de les altres nou i amb la regla per marcar la pàgina. En totes elles, és clar que la llengua d’ús era el valencià com no podia ser menys provenint de la “Federació d’associacions per la llengua”.

Col·legi de Benimaclet (València)

En les últimes cinc en que la procedència ha estat diversa si que les portades tenien un dibuix fet per xiquets/etes, en les dues últimes amb convocatòria de concurs per triar-la. En algunes els dies es troben en valencià, castellà i anglés, en la de fa dos cursos s’amplien les llengües també al francés i en la més recent les llengües es queden sols en valencià i anglés.

L’esquema ha anat evolucionant i millorant, adaptant-se a les circumstàncies. Aquell primer disseny del Departament d’orientació del curs 1990-1991 era sols el principi. Sobre la marxa s’han mantingut alguns continguts i altres han anat canviant-ne. La finalitat era servir de vincle d’unió entre el col·legi i les famílies mitjançant l’ús diari per part de l’alumnat, creant al mateix temps hàbits correctes d’organització de cara al futur de tal forma que les mares i pares pogueren saber quines eren les tasques dels seus fills o filles i pogueren enviar i rebre comunicacions al i/o del centre educatiu.

Encara que ací no es veu tota la part esquerra de l'difici el nostra no ha tingut mai el nom

Una característica de totes elles ha segut la col·laboració total o parcial de l’AMPA en el seu finançament i en l’última s’ha inclòs una pàgina amb publicitat per primera vegada, que supose ha estalviat a la Junta el pressupost que sense ella haguera aportat.

Acompanye algunes fotos que il·lustren el tema ara sense alumnes...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada