dimarts, 7 de novembre del 2017

CONFERÈNCIA I EXPOSICIÓ: “LA ESCUELA ILUMINADA 1931-1939”

Ahir, a les set de la vesprada i tal com estava previst tingué lloc la inauguració de la “I Setmana de la Memòria Democràtica”. Començà amb una intervenció política que tractava de presentar la “Comissió de la Memòria Democràtica” creada i constituïda a Almussafes recentment i de la qual aquest cronista forma part. La meua implicació començà oficialment quan el dia 18 de desembre de 2015 vaig presentar un complet informe sobre “vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura” que encara perduren en els espais públics –carrers– de la localitat.


La presentació estigué feta amb les paraules de la regidora Teresa Iborra de “Memòria Històrica i Democràtica” a més de “Cultura, Medi Ambient i EPA”. A continuació, Eugeni de Manuel –director-coordinador de la FVMP– explicà la trajectòria de la “Xarxa de municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica”, així com altres aspectes del tema i tancà eixa part Toni González com a alcalde parlant entre altres coses dels pocs vestigis del nostre poble, dels acords adoptats per a la seua retirada, etc. Com podeu imaginar esta part per a mi ja era coneguda.



Però –com a docent que sóc– la que particularment anava a omplir-me més era la segona. La dedicada a explicar amb una breu conferència titulada La  escuela iluminada 1931-1939, que coincideix amb el títol d’un llibre editat en 2010 escrit per Cristina Escrivà i Moscardó que feia la conferencia i era al mateix temps comissària de l’exposició itinerant que a continuació s’inauguraria. El nostre gestor cultural José María Bullón seria l’encarregat de presentar-la i acompanyar-la a la taula.


Cristina feu un recorregut sobre l’ensenyament durant eixos anys, ja que la Segona República provocà prou canvis en l’educació gràcies a que el Ministeri d’Instrucció Pública dedicà molts recursos econòmics en comparació al dels restants Ministeris. Com apareix a una de les diapositives de la presentació es tractava d’un nou ensenyament, d’una nova metodologia per capacitar a una nova ciutadania, que reunia diverses característiques, com les de ser: racional, pràctica, activa, dialògica, laica, coeducativa, científica, creativa, artística, participativa, ininterrompuda, solidària, compromesa i amb realimentació positiva.


Aprendre en igualtat, fer les coses per un mateix, dirigir la vida amb conseqüència, ser solidaris i respectuosos amb la naturalesa eren algunes de les claus de la cultura republicana. Fins el final de la Guerra Civil a la nostra comunitat continuà eixa filosofia de l’ensenyament a través de les Colònies escolars i el Instituts obrers.


Per l’elaboració del llibre l’autora investigà diferents institucions educatives de l’època: Misiones pedagógicas, Escuela Cossío, Instituto de Segunda enseñanza “Luís Vives”, Escuela de la Casa de la Democracia, Escuela aneja a la Normal de Maestras, Colonias escolares, Instituto para Obreros,... i a més, s’entrevistà amb diversos alumnes que en la seua infantesa assistiren a aquells centres educatius.


L’exposició que podeu visitar fins el dia 20 de novembre està composta per un grup de panells en les quals n’hi ha textos de diferent grandària on aquells alumnes hui ja persones ben majors parlen de les seues respectives institucions i està complementada per tres vitrines amb una antologia de textos de l’època.

Tant l’exposició itinerant que es presenta com el llibre amb el mateix nom estan organitzats per l’Associació Cultural Institut Obrer.


Ja en la sala d’exposicions Cristina Escrivà feu un breu resum en relació als materials exposats.


I els actes programats per la “I Setmana de la Memòria Democràtica” continuen els dies 11 i 12 de novembre, amb una obra de teatre i amb un recorregut per la València de la II República i cinema respectivament, tal com s’explica a l’agenda d’activitats última.


A través del següent enllaç podeu arribar a la informació que vaig publicar el 15 d’abril de 2016 en relació a la conferència que Cristina Moscardó ens va impartir el dia anterior  sobre la Segona República en el 85 aniversari.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1711464385784488&set=oa.1700962700158810

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada